open-navfaktor-logo
search
Suđenje u Tuzli
U problemima zbog punice: Zetu Vesne Švancer prijeti optužnica zbog lažnog iskaza
Otišao sam do bankomata s majčinom karticom i vidio da je uplaćeno 1.500 KM. Nazvao sam Vesnu i zahvalio joj se i iako sam bio na ulici, malo sam zaplakao, ispričao je svjedok
26.10.2018. u 13:19
get url
text
Vesna Švancer, suđenje, Elvin Huseni
Vesna Švancer, suđenje, Elvin Huseni

Na suđenju Vesni Švancer, dopredsjedavajućoj Zastupničkog doma (ZD) FBiH, danas je svjedočio njen zet te troje svjedoka koji su od optužene primali novčana sredstva, koja su potom morali vraćati.

Vesna Švancer je, između ostalog, optužena za zloupotrebu položaja, jer je koristeći svoju političku poziciju počinila cijeli niz krivičnih djela. U optužnici se navodi da je Švancer formirala kriminalno udruženje, u kojem su bili njena bivša vozačica Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava budžeta Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, uslovljavali da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Susret na iftaru

Svjedok Emir Goralija ispričao je da je Vesnu Švancer upoznao putem Facebooka, kada joj je ispričao da nema posla i sa majkom koja je šećeraš živi kao podstanar, da je dužan za kiriju te je tražio pomoć.

- Vesnu sam lično upoznao na iftaru u mjestu Moštre kod Visokog. Ona je pričala s predsjednikom SBB-a u Visokom Jasminom Omanovićem, a on je onda došao do mene i rekao mi da Vesna želi da porazgovaramo. Tada mi je obećala novčanu pomoć u iznosu od 1.500 KM. Rekla mi je da sastavim zahtjev, ali kada sam ja rekao da ne znam kako, ona je odgovorila da će sama sve završiti. Putem Facebook messengera poslao sam podatke o računu i rekla mi je da će novac leći za otprilike mjesec dana - ispričao je Emir Goralija.

Nakon nekog vremena, prema riječima Goralije, Švancer ga je nazvala i rekla da provjeri stanje na računu.

- Otišao sam do bankomata s majčinom karticom i vidio da je uplaćeno 1.500 KM. nazvao sam Vesnu i zahvalio joj se i iako sam bio na ulici, malo sam zaplakao. Poslije dva-tri dana Vesna me nazvala i rekla da trebam vratiti pare. Kada sam upitao zašto, samo je rekla da "ako mi nećemo ima ko hoće". Rekla mi je da podignem 1.000 KM, a drugi dan još 500 KM te da sav novac uplatim na račun na ime Elvin, prezimena se ne sjećam. To sam i učinio. Uplatnicu sam sačuvao i kasnije dao policiji - završio je Goralija.

Priču svjedoka potvrdila je i njegova majka Paša Goralija, koja je rekla da je Vesna stupila u kontakt sa njenim sinom te da je najveća sreća u tome da novac koji su dobili nisu odmah trošili.

{$galerijaFotografija}

Ispostavit će se da je novac legao na račun Elvina Husenija, zeta Vesne Švancer, koji je danas također svjedočio. On je potvrdio da ima račun na svoje ime u Raiffeisen banci, ali na pitanje tužioca Dalibora Bingasa o uplati 1.500 KM iz 2016. godine, koju tužilaštvo ima u svom posjedu, rekao je da se ne može sjetiti tog novca.

Sjećanje na uplatu

- Ja sam profesor njemačkog jezika i mjesečno zardim između 1.000 i 2.000 KM. S obzriom da imam mnogo poslova imam i mnogo uplata na račun, tako da se ne sjećam uplate od 1.500 KM. Kada uradim neki posao, vjerujem na riječ i ne provjeravam svaku uplatu posebno - rekao je, između ostalog, Elvin Huseni.

Nakon toga tužilac Bingas tražio je od suda da naknadno dobije ispis svjedočenja Elvina Husenija i najavio da će on biti optužen zbog davanja lažnog iskaza.

Advokatica Amila Kunosić pitala je Husenija ima li puno klijenata i da li je imao većih uplata za poslove koje je obavljao.

- Veliki broj ljudi uči njemački i ima puno posla. Većina plaća na račun, a poneko na ruke. Radio sam poslove i u Njemačkoj. Također bilo je većih projekata koje sam radio skolegama i na račun mi je dolazilo po pet-šest hiljada eura iz inostranstva, koje sam nakon toga dijelio s kolegama - rekao je Huseni.

Nakon toga tužilac je upitao da li postoji poseban devizni i račun u KM valuti, na šta je svjedok odgovorio potvrdno.

Na suđenju je svjedočio i Raif Ahmić predsjednik taekwondo kluba "Crni labudovi" iz Visokog. On je ispričao da je u jednoj kafani sreo Azru Dažfić (tadašnju vozačicu Vesne Švancer op. a.), koja mu je rekla da postoji način da dobije neki novac za klub.

- Našli smo se sutradan u sistom objeku u Viskom i ja sam predao zahtjev za novčanu pomoć. Dogovor je bio da ću dobiti 1.000 KM, s tim da 500 KM moram vratiti nazad. Azra je rekla da joj javim kada dobijem novac. Prvo mi je u klub stigla odluka o dodjeli 2.700 KM, što je bilo iznenađenje jer samo očekivao 1.000. Javio sam Azri i ona je rekla da će neko doći da uzme pola novca - ispričao je Ahmić.

Kro nekoliko dana na dogovoreno mjesto u Visokom došao je čovjek u crnom automobilu i bez upoznavanja za 30-ak sekundi pokupio novac i otišao.

- Javio sam Azri da sam predao novac i više se nikada nismo čuli - zaključio je Ahmić, koji je nakon upita advokatice Kunosić potvrdio da nikada nije kontaktirao sa optuženom Švancer.

Suđenje se nastavlja 2. novembra.

elvin-huseni-svancer-sud (2).JPG
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.