open-navfaktor-logo
search
Rješavanje krize
U prisustvu Erdogana i Guterresa: U Istanbulu potpisan dokument o izvozu ukrajinskog žita
U prisustvu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i generalnog sekretara Antonija Guterresa u Istanbulu je u petak potpisan dokument o izvozu ukrajinskog žita, između Ukrajine, Rusije, Turske i UN-a.
22.07.2022. u 19:42
get url
text
Istanbul Ukrajina

Tone ukrajinskog žita zadržane su zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo u februaru, što je uzrokovalo nestašice širom svijeta i rast cijena.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je ponosan što njegova zemlja učestvuje u inicijativi (sporazum o izvozu žita) koja će odigrati veliku ulogu u rješavanju globalne krize hrane koja je već duže vrijeme okupira cijeli svijet. 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres poručio je da inicijativa za isporuku ukrajinskog žita mora biti u potpunosti provedena i taj dogovor smatra svetionikom nade u Crnom moru. 

Neposredno prije potpisivanja dokumenta, Guterres je zahvalio Turskoj na doprinosu za postizanje tog iznimno važnog sporazuma te je dodao da je on bio iznimno potreban svijetu.

- Hvala predsjedniku Erdoganu, vladi Turske, vi ste olakšali ovaj proces i vaš doprinos je ključan - kazao je Guterres.

Erdogan je pozvao Rusiju i Ukrajinu na okončanje rata, tokom ceremonije potpisivanja sporazuma o izvozu ukrajinskog žita u Istanbulu.​​​​​​​

Usuglašenim tekstom pridonijet ćemo sprečavanju opasnosti od gladi koja čeka milijarde ljudi u svijetu, kazao je Erdogan nakon potpisivanja sporazuma, te dodao:

- Ponosni smo što učestvujemo u inicijativi koja će odigrati veliku ulogu u rješavanju globalne krize hrane koja je već duže vrijeme zaokupila cijeli svijet.

Erdogan je također kazao kako je postignut konsenzus o svim procesima od isplovljavanja brodova, njihovog sigurnog transfera i dolaska na odredište.

- Brodovima koji će krenuti na put narednih dana otvorit ćemo novu "dišnu cijev" preko Crnog mora prema mnogim zemljama svijeta - kazao je Erdogan, pojašnjavajući kako izvršenje i nadzor ovog veoma važnog plana vršiti budući zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

Tone ukrajinskog žita zadržane su zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo u februaru, što je uzrokovalo nestašice širom svijeta i rast cijena.

Rusija, optužena da koristi hranu kao oružje, smatra da za krizu treba kriviti sankcije koje je uveo Zapad.

Turski, ukrajinski, ruski i UN zvaničnici prošle sedmice su pristali sastati se kako bi uspostavili koordinacioni centar u Istanbulu koji će upravljati izvozom ukrajinskih žitarica.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.