open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na genocid
U Prijedoru počelo obilježavanje Dana bijelih traka
Okupljanjem pred mirnu šetnju, s bijelim trakama oko ruku, na lokaciji na kojoj bi trebao biti izgrađen spomenik ubijenoj djeci, u Prijedoru je počelo obilježavanje Dana bijelih traka. Učesnici će centrom grada prošetati s bijelim ružama u rukama na kojima su imena ubijenih mališana.
31.05.2021. u 11:59
get url
text

Zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera koje su na snazi na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) zabranjena su javna okupljanja više od 100 osoba zbog čega će obilježavanju Dana bijelih traka prisustvovati samo oni koji nose ruže.

Iz Inicijative "Jer me se tiče" poručili su da obilježavanje nije ograničeno prostorom i vremenom te da svako može nositi bijelu traku i obilježiti ovaj dan i ako se ne nađe u koloni s ružama ili u Prijedoru.

Prije šetnje učesnicima je pokazana lokacija s kojom su lokalne vlasti saglasne da se na njoj izgradi memorijal za 102 ubijene prijedorske djece. U toku ove godine planirano je prikupljanje neophodne dokumentacije, kao i raspisivanje međunarodnog konkursa za idejno rješenje, kako bi do idućeg Dana bijelih traka bio izgrađen memorijal.

Tako će biti ostvaren jedan od prvih postavljenih ciljeva koje je pred sebe postavila građanska inicijativa "Jer me se tiče", zajedno s drugim organizacijama i pojedincima koji su se priključili i podržali roditelje ubijene prijedorske djece.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, kao i u spomen na 1992. godinu, kada su tadašnje srpske vlasti izdale naredbu da svi građani i građani nesrpske nacionalnosti moraju na svoje kuće staviti bijele plahte, a ukoliko izlaze iz kuća moraju nositi bijele trake oko ruke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.