open-navfaktor-logo
search
Brojni rastanci
U premijerligaškom blatu zapeli Lalatović, Dudić, Osim, odlazak Jakirovića, samo rijetki nisu mijenjali
Jesenji dio fudbalske Premijer lige Bosne i Hercegovine okončan je nedavno.
30.11.2022. u 19:55
get url
text

Klubovi su gotovo pa na kolektivnom godišnjem odmoru. Izuzev "administrativaca", fudbaleri, stručni štabovi i ostali uposleni su bez obaveza. Na posao se vraćaju naredne godine jer se sezona nastavlja tek 18. i 19. februara i to utakmicama osmine finala Kupa BiH. Sedam dana poslije na rasporedu je i 20. kolo Premijer lige.

I dok Mundijal u Kataru zaokuplja fudbalsku javnost, za gotovo 24 sata tri kluba su potvrdila promjene na klupi.

Trenerski transfer napravio je Sergej Jakirović. Nakon prošlosezonske titule prvaka BiH, a onda i titule jesenjeg prvaka, bivši reprezentativac BiH nije mogao odoliti pozivu Rijeke. Klubovi su postigli dogovor, a Mostarci su za novog šefa struke izabrali Krunoslava Rendulića.

Bez "coacha" je ostao i Tuzla City. Manje-više se znalo da Dragan Jović zbog zdravstvenih problema neće biti trener Tuzlaka na proljeće, a klub je to i zvanično potvrdio. Trenerska pozicija sada je upražnjena, a Tuzla City je, podsjetimo, ostao i bez sportskog direktora Samira Muratovića. Na njegovu poziciju "instaliran" je Ernad Husić, sin počasnog predsjednika i glavnog finansijera kluba Azmira Husića.

Bez poslao je ostao i najtrofejniji trener u BiH Amar Osim. Doduše, trenutno obavlja ulogu stručnog komentatora na BHRT-u gdje komentariše mečeve Svjetskog prvenstva, ali od utorka je njegov ugovor s Veležom prestao da važi. Osim i Rođeni sporazumno su se razišli. Dolaskom novog menadžmenta u Velež procijenjeno da je da se moraju praviti finansijski rezovi, a zaključeno je kako je Osim skup trener. Rođeni su za novog trenera večeras izabrali Nedima Jusufbegovića.

Kao i obično burno je i u Fudbalskom klubu Sarajevo. Emir Obuća priveo je jesenji dio sezone kraju nakon što se Bordo tim sporazumno rastao s Feđom Dudićem. Jasno je da će na Koševu odabrati novog stratega kako bi pokušali spasiti sezonu, a rukovodstvo Sarajeva ispunilo je i želju navijačima, smijenivši Emira Hadžića s pozicije sportskog direktora, koji je, kao i Dudić, platio ceh za turobnu jesen.

Tokom sezone mijenjali su i drugi klubovi. Nenad Lalatović nije se proslavio na klupi Borca, a zamijenio ga je Vinko Marinović.

Ferdu Milina na klupi Posušja naslijedio je Goran Granić, dotadašnji član stručnog štaba, a Marko Maksimović je na klupu Leotara stigao umjesto Marka Vidojevića.

Posao su, za sada, sačuvali Edis Mulalić (Željezničar), Adnan Jahić (Sloboda), Ivica Barbarić (Široki Brijeg) Adnan Elezović (Igman) i Zoran Ćurguz (Sloga).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.