open-navfaktor-logo
search
Planirana sjednica
U Predsjedništvu BiH spremni razmatrati, ali...: Hoće li im budžet biti upućen do srijede ili se opstrukcija nastavlja
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici ovogodišnji nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH, a idući korak je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.
06.06.2022. u 20:54
get url
text

Sjednica Predsjedništva BiH treba biti održana u srijedu, i prema našim informacijama Predsjedništvo je spremno razmatrati budžet BiH za ovu godinu ako im dokument stigne do srijede. 

Ali je pitanje hoće li nacrt budžeta iz Vijeća ministara BiH "putovati" duže od dva dana. Ako do srijede ne bude upućen u Predsjedništvo BiH, to će biti jasan pokazatelj daljnjih opstrukcija i razvlačenja procedure usvajanja najvažnjeg finansijskog dokumenta. 

Prvo se mjesecima čekalo da članovi Fiskalnog vijeća BiH, koji dolaze iz SNSD-a, prihvate Globalni fiskalni okvir za period 2022-2024. kao temelj za izradu budžeta. To se desilo u zadnjim danima marta, ali se onda čekalo da nacrt budžeta bude urađen i upućen u Vijeće ministara BiH iz Ministarstva finansija i trezora BiH na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda (HDZBiH). 

Upravo su mnogi u BiH i iz međunarodne zajednice "prozvali" HDZBiH i SNSD za opstrukcije.

Budžet je po pravilima trebao biti usvojen do kraja prošle godine, a novac za Opće izbore zakazane za 2. oktobar trebao je biti operativan do 19. maja.

Vremena nema, s obzirom na to da budžet u konačnici trebaju usvojiti i oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. No očito nema ni sankcija za neizvrašavnje obaveza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.