open-navfaktor-logo
search
Kotor-Varoš
U povratničkom naselju Vrbanjci otvoren sportsko-rekreacioni poligon
U povratničkom naselju Vrbanjci u Kotor-Varoši završena je izgradnja sportsko-rekreacionog poligona.
04.11.2021. u 14:32
get url
text

Izgradnju su sufinansirali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Savez općina turskog svijeta (TDBB) uz učešće Općine Kotor-Varoš.

Danas je ozvaničen završetak radova i poligon je predat na korištenje. Ceremoniji otvaranja sportsko-rekreacionog poligona prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, generalni sekretar TDBB-a Fahri Solak, generalni konzul Republike Turske u Banjoj Luci Oguz Kilic, načelnik Općine Kotor-Varoš Zdenko Sakan i predstavnici povratnika.

- Ovo je prvi zajednički projekat sa TDBB-om nakon naše posjete Republici Turskoj. Nastavljamo saradnju kroz projekte u nekim drugim povratničkim sredinama. Djeca i omladinci iz Vrbanjaca zaslužuju ovakav moderan i funkcionalan poligon. Samo u ovoj mjesnoj zajednici je više od 210 djece i omladinaca - povratnika, a u Kotor-Varoši taj broj prelazi 400. Njihovo postojanje ovdje opravdava ovako kvalitetan sportski centar. Predajemo im poligon gdje će moći razvijati svoje fizičke sposobnosti, ali i razvijati osjećaj za timski rad i druge aktivnosti koje mogu biti od koristi široj društvenoj zajednici - istakao je Ramić, saopćio je FMROI.

Savez općina turskog svijeta nastavlja implementaciju projekata Bosni i Hercegovini.

- Izgradnja poligona je nastavak saradnje sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica i drugim institucijama u Bosni i Hercegovini. Nastavit ćemo podržavati projekte koji okupljaju mladost i koji olakšavaju život povratnicima. Republika Turska tradicionalno stoji na usluzi narodu Bosne. TDBB ima misiju jačanja nerazvijenih sredina. U saradnji sa bh. institucijama nastojimo pomoći gdje je najpotrebnije - kazao je Fahri Solak, generalni sekretar Saveza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.