open-navfaktor-logo
search
Više od 100 šahista
U povodu Dana nezavisnosti u Konjicu se igra jedan od najjačih turnira u BiH
U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobađanja grada Konjica od fašizma, u subotu, 26. februara je otvoren 11. Međunarodni šahovski turnir "Konjic Open 2022". 
27.02.2022. u 11:14
get url
text

Otvaranju turnira prisustvovao je potpredsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i ministar finansija u Vladi HNŽ Adnan Faladžić, a svim učesnicima obratio se direktor turnira Sulejman Mulić, saopćili su organizatori.

Na ovom turniru, koji se igra od 26. februara do 1. marta, učestvuje više od 100 igrača iz osam šahovskih federacija - Albanije, Crne Gore, Finske, Hrvatske, Kine, Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji turnir jedan je od najjačih u BiH i registriran je kod Svjetske šahovske organizacije (FIDE) za obračun rejtinga.

Organizator će podijeliti 10 redovnih i 16 specijalnih nagrada na turniru. 

U sklopu ovog događaja, u subotu je odigran i 11. Međunarodni blitz turnir "Sjećanje na majstora Adija Kosovca", na kojem je nastupio 91 igrač iz pet zemalja. Najuspješniji je bio Rijad Burović (internacionalni majstor - IM).

Organizaciju turnira je u punom kapacitetu omogućila Općina Konjic.

Prvi nositelj na turniru je velemajstor Emir Dizdarević, a očekuje se da u Konjicu titulu FIDE majstora osvoji 15-godišnji Sanjin Čulum, kojem su nakon pobjede u prvom kolu za taj podvig potrebna još samo tri rejting poena.

Rezultate sa turnira u Konjicu možete pratiti OVDJE. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.