open-navfaktor-logo
search
Manifestacija
U povodu Dana državnosti BiH: U Zagrebu otvoreni 13. Dani bosanskohercegovačke kulture
Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u zagrebačkom kinu Tuškanac održano je svečano otvorenje 13. manifestacije "Dani bosanskohercegovačke kulture" nakon kojeg je prikazan film "Quo Vadis, Aida" rediteljice Jasmile Žbanić, javlja Anadolija.
22.11.2021. u 21:55
get url
text

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) povodom Dana državnosti BiH, u saradnji sa organizacijom Kreativna de Kultura, organizira manifestaciju "Dani bosanskohercegovačke kulture" koja će se održati od 22. do 29. novembra.

 

Potaknuti predstavljanjem bh. kulturnih i umjetničkih ostvarenja u Gradu Zagrebu program će se ove godine, u saradnji s vijećima i bošnjačkim organizacijama, prvi put održati i u Sisku, Puli, Rijeci, Dubrovniku i Velikoj Gorici, istaknuo je predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić.

- Imamo zaista bogat program koji nudi najbolje od bosanskohercegovačke kulture, od kinematografije, pozorišta, književnosti, sevdaha i svega onoga što BiH nudi, što je njena kulturna baština i tradicija - izjavio je Hodžić.

Dodao je kako je večerašnji film "Quo Vadis, Aida" po mišljenju publike i kritike jedno od remek djela bosanskohercegovačke kinematografije.

Projekciji filma prisustvovali su glumci Emir Hadžihafizbegović i Izudin Bajrović koji igraju glavne uloge u filmu.

Emir Hadžihafizbegović je istaknuo kako je ovaj film putem različitih platformi u svijetu pogledalo oko 50 miliona ljudi te kako je riječ o projektu koju je nastao u koprodukciji sedam država.

- To je umjetničko djelo koje je svima nama opomena i tema za razmišljanje. Bosanskohercegovački film je, uz fudbalsku reprezentaciju, najjači brend bh. društva. Imati na pet A festivala film koji je osvojio grand prix za najbolji film, zorno govori da se radi o jednoj ozbiljnoj regionalnoj, evropskoj i svjetskoj kinematografiji - kazao je Hadžihafizbegović.

 

U okviru programa uz tradicionalno prikazivanje bh. kinematografije održat će se i drugi kulturni sadržaji.

U okviru festivala Hadžihafizbegović će u Rijeci i u Puli odigrati monodramu "Sve je do nas", film "Quo Vadis, Aida" bit će prikazan u Dubrovniku, a u Kinu Tuškanac prikazat će se igrani film "Bijela tabija", dok će u Velikoj Gorici biti prikazan dokumentarni film "Biti Bošnjak".

Muzička večer naziva "Sevdah" bit će održana u Sisku, dok će "Večer sevdaha" biti održana na zadnji dan festivala u Zagrebu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.