open-navfaktor-logo
search
Trend
U posljednjih nekoliko godina iz Brčko Distrikta otišlo oko 3.500 mladih
Ono što bi trebali omogućiti mladima je da realiziraju svoje ideje kako bi i ostajali na ovim područjima, kazao je, između ostalog, Siniša Milić, gradonačelnik Brčko Distrikta
05.07.2019. u 17:02
get url
text

U okviru manifestacije "1. Susreti mladih Brčko distrikta BiH", danas je održana konferencija za mlade pod nazivom "Pokreni i promijeni."

Na panel diskusiji otvorene su razne teme poput obrazovanja i tržišta rada, mladih i zapošljavanja, omladinskog poduzetništva, aktivizma, pa sve do gorućeg pitanja odlaska mladih.

Također, izneseni su i obrađeni statistički podaci koje su prikupili članovi Vijeća mladih Brčko Distrikta BiH, a koji nude odgovore vezane za probleme i potrebe mladih u Distriktu.

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Siniša Milić koji je rekao kako se nada da će konferencija dati pozitivne rezultate i da će nakon panel diskusije biti predložena određena rješenja lokalnim institucijama vlasti koja će biti jedna od parametara u kreiranju politika.

- Ono što bi trebali omogućiti mladima je da realiziraju svoje ideje kako bi i ostajali na ovim područjima. Također, Zakon o mladima predviđa i donošenje strategije tako da će ona sasvim sigurno, na određeni način biti usklađena i s entitetskim strategijama, odnosno na razini BiH. Mislim da su problemi mladih i u Federaciji BiH, RS i Brčko Distriktu identični i odgovor na te izazove treba biti identičan - kazao je Milić.

Tea Ružić iz Vijeća mladih Brčko distrikta BiH istaknula je da se svi u regiji susreću s odlaskom mladih i podsjetila kako iz Brčko Distrikta odlaze i porodice koje imaju solidna novčana primanja.

- Nažalost, oko 3.500 mladih otišlo je iz Brčko Distrikta u posljednjih nekoliko godina i zabrinjavajuće je da Distrikt prednjači od ostalih u tom broju. Upravo ovo je jedan od razloga i motiva zbog čega smo organizirali Susret mladih. Smatramo da Brčko nema toliki razlog zbog kojeg veliki broj mladih odlazi - kazala je Ružić.

Sudionik današnje konferencije bio je i student 4. godine Pravnog fakulteta u Splitu Josip Perkušić koji je na osnovi svog iskustva kazao da uvijek ima mjesta za napredak kada su u pitanju mladi i da treba djelovati prema boljim promjenama, a isto tako ističe kako takav stav trebaju imati mladi u Brčkom, ali i cijeloj i BiH.

Predsjednik UO Omladinskog saveza RS Nebojša Stevanović istaknuo je kako je potrebno što prije zaustaviti trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

- Trend odlaska mladih je problem. Jedan od preduvjeta da ne odlaze je da se povećaju plaće kako bi ostali ovdje i formirali obitelji. Kada društvo ostaje bez stanovništva ne piše mu se dobro bez obzira na entitet, naciju i slično - istaknuo je Stevanović.

Osim predstavnika organizacija, privrednika i građana konferenciji su prisustvovali i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko Distrikta BiH.

Inače, Susreti mladih održavaju se u organizaciji Vijeća mladih Brčko Distrikta BiH te uz podršku Vlade Brčko Distrikta BiH, a trajat će do subote, 6. jula.

Osim radnog dijela planirano je i druženje omladine na izletištu "Ficibajer" kao i plovidba rijekom Savom, saopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko Distrikta BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.