open-navfaktor-logo
search
Samit
U posljednjem trenutku zeleno svjetlo za budžet EU-a
Odmah nakon što su Mađarska i Poljska odustale od veta na budžet Evropske nije i novog pravila o povezanosti isplata novca s pridržavanjem principa pravne države, mađarski dnevnik blizak vladi, "Mađar Nemžet" trijumfalno je objavio: "Pobijedili smo!".
11.12.2020. u 08:35
get url
text

Ali mnogi učesnici samita EU kao i zastupnici Evropskog parlamenta ono što se dogodilo vide potpuno drugačije. Lider Evropske narodne partije u parlamentu EU, njemački političar Manfred Weber, smatra da onaj dio koji je Poljacima i Mađarima bio najsporniji, dio koji se odnosi na povezivanje isplata sa stanjem pravne države, uopšte nije mijenjan. Dodatno objašnjenje kojim su ostali lideri država EU Poljskoj i Mađarskoj izašli u susret, kako kaže Weber, uopšte nije pravno obavezujuće.

Zbog toga Evropski parlament i neće imati nikakvih problema da odobri budžet i pripadajući mehanizam pravne države. Klauzule koje se odnose na pridržavanje načela pravne države, kako tvrde neki diplomatski izvori, neće biti ograničene samo na isplatu tranši iz budžeta, kako su to tražile Varšava i Budimpešta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije krila zadovoljstvo što je spor s Poljskom i Mađarskom, zemljama koje se već godinama optužuju da podrivaju načela pravne države, okončan u posljednjem trenutku. Time su otklonjene prepreke za usvajanje najobimnijeg budžeta EU ikada.

Upravo je Merkel bila ta koja je pripremila teren za kompromis. Za nju je jednoglasno prihvatanje budžeta "važan signal koji svjedoči o sposobnost EU da djeluje u kriznim trenucima". Usred pandemije bilo bi neprihvatljivo da budu blokirana sredstva za uklanjanje posljedica pandemije u visini od 750 milijardi eura.

Mehanizam pravne države koji je sada prihvaćen predviđa da se primaocima sredstava EU, a Poljska i Mađarska spadaju među najveće, uskrate ta sredstva ako Evropska komisija utvrdi da se u tim zemljama krše načela pravne države i ako tu odluku podrži prosta većina zemalja-članica.

Na jučerašnjem posljednjem samitu Evropske unije u godini pandemije još jednom je naglašena obaveza EU da svim građanima što je brže moguće omogući pravedne uslove pri vakcinisanju. Preko saveza Covax će Unija, u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, siromašnijim zemljama da stavi na raspolaganje pristupačnu vakcinu protiv koronavirusa.

Među ostale dogovorene mjere koje donosi ovaj samit spada i bolja koordinacija priznavanja testova na COVID-19 u svim zemljama-članicama. Zemlje se takođe obavezuju da će što prije donijeti planove vakcinacije i uvesti knjižicu u koju bi bila upisivano ko je vakcinisan protiv korona-virusa, prenosi Deutsche Welle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.