navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Muzika u genima

U porodicama kantautora Šukija i Bajre Planjanina svi pjevaju

Muzika je u njihovim genima. U porodicama kantautora Šukija i Bajre Planjanina skoro svi pjevaju.

Objavljeno: 18.01.2022. u 17:45
get url
text

Talenat i ljubav za muziku naslijedili su od oca Rame, a potom su ih prenijeli na svoje nasljednike.

– Mi smo muzička porodica od početka do kraja. Pored nas dvojice i sve tri sestre su svojevremeno bile veoma uspješne u folklornom društvu u Trebinju, gdje smo se rodili i živjeli. Da je muzika smisao našeg života pokazuju i naši nasljednici. Bajrin sin Igor svira klavir, a i kćerka Ines je u muzici. Moj sin Emir svira gitaru, a kćerka Tajra klavir. Kod nas je po cijeli dan muzika i uvijek neko od nas vježba. Sreća pa imamo svoju kuću na Ilidži jer ne znam kako bi to komšije podnosile da smo u stanu u zgradi – kaže Šuki Planjanin.

Braća Planjanin muzički put su počela u Trebinju. Šuki je potom nastavio u Dubrovniku, Sarajevu, Berlinu… Kolege za Šukija kažu da je vrsni muzičar, kompozitor, ali i pjevač sa sanjarskim glasom, koji svakoj otpjevanoj pjesmi daje poseban pečat. Karijeru je započeo u trebinjskom bendu "Neonsi" koji je svirao u hotelu "Leotar", a nakon toga je nastavio u Dubrovniku. Živio je i svirao u Sarajevu, Herceg Novom, Berlinu....

- Dok sam živio u Berlinu, majka se razboljela, tako da sam sve ostavio i vratio se u Sarajevo i tu sam i danas. Nakon povratka svirao sam po sarajevskim lokalima, a nakon jednog nastupa došao mi je Kemal Monteno i ponudio da ga pratim i na neki način budem njegova desna ruka. Kemo me je uveo na velika vrata i dobio sam dobar pedigre. Kada sam imao hitove, trebao sam se odvojiti od njega, ali shvatio sam da sam mu tada bio najpotrebniji. U skoro dvije decenije svirali smo širom svijeta – prisjeća se Šuki.

U posljednje vrijeme sve češće nastupa kao Trio Planjanin, kojeg uz njega čine Bajro i Igor.

- Mi smo trio koji ima širok repertoar i imamo šta ponuditi. Svaki put sviramo kao da nam je posljednji. Pjevamo od sevdaha do Bacha - kaže Šuki Planjanin koji je uspješan i kao autor i napravio je pjesme za Dragana Kojića Kebu, Hanku Paldum, Semira Cerića Koketa, Seju Pitića, Hasibu Agić, Ferida Avdića, Zorana Kalezića i mnoge druge pjevače.