open-navfaktor-logo
search
Raste broj žrtava
U poplavama i klizištima u Brazilu poginule najmanje 104 osobe
Najmanje 104 osobe su poginule u poplavama i klizištima u saveznoj brazilskoj državi Rio de Janeiru, nakon obilnih padavina koje su zahvatile taj dio Brazila.
17.02.2022. u 08:28
get url
text

Najmanje 54 kuće su uništene, a 370 ljudi je smješteno u skloništima, navodi brazilski portal G1. Obraćajući se novinarima iz područja pogođenog poplavama, guverner države Rio de Janeiro Claudio Castro rekao je da je region Petropolis bio izložen najjačim padavinama od 1932. godine.

Castro je rekao da očekuje da će do sljedeće sedmice biti pružena socijalna pomoć stanovnicima pogođenim poplavama. On je ranije rekao da situacija liči na "ratnu zonu", gdje su ulice prekrivene blatom i vodom.

Više od 400 vatrogasaca uključeno je u akciju potrage i spašavanja u regionu pri čemu su spasili 21 osobu, dok se 35 osoba do sada vodi kao nestalo.

Vlasti su proglasile "stanje katastrofe" u regionu i pozvale ljude koji žive u rizičnim područjima da se upute na mjesta koja se koriste kao skloništa.

Zbog katastrofe, mnoge škole i univerziteti u regionu pretvoreni su u punktove za podršku u kojima su beskućnici pronašli sklonište i gdje im je pružena potrebna pomoć.

Vlasti su u utorak saopćile da je u Petropolisu za šest sati palo kiše dovoljno za cijeli mjesec februar.

Petropolis je i 2011. godine bio pogođen obilnim padavinama i poplavama u kojim je život izgubilo više od 900 mještana. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.