U ponudi na ulicama Banje Luke: "Srbska čast" se prodaje za 40 KM

objavljeno: 08.03.2018. u 15:59

Dukserice sa grbom "Srbske časti", udruženja čije su članove institucije Bosne i Hercegovine identificirale kao pripadnike paravojne formacije, od nedavno su postale dio repertoara kojeg kupcima nude prodavači na ulicama Banje Luke.

Cijena ovih dukserica je, piše Srpska cafe, 40 KM, a prodavači se nadaju da bi im one mogle donijeti nezanemariv prihod od prodaje.

Pripadnicima "Srbske časti" iz Republike Srbije je, podsjećanja radi, zabranjen ulazak u BiH jer su ih institucije naše zemlje proglasile prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Vođa "Srbske časti" Bojan Stojković, te prvi čovjek te organizacije u entitetu RS Igor Bilbija, terete se za regrutiranje osoba iz kriminalnog miljea koji bi trebali činiti okosnicu paravojne jedinice, osnovane za potrebe predsjednika entiteta RS Milorada Dodika.

Aktivnosti Stojkovića i ostalih "humanitaraca" iz "Srbske časti" su, ukazuju podaci obavještajnih službi, koordinirane iz Moskve, gdje nerijetko i borave. Pod patronatom ruskih službi prošli su obuke u vojnoj bazi "Ševatske Livade" u Preševu te "Humanitarnom centru" u Nišu. Stojković je čak i nosilac ordena kojeg mu je uručio ruski general Valerij Vječesljavević Kaljakin.

VEZANI TEKST - Utvrđeno: "Srbska čast" i "Veterani RS" planirali otvaranje centara u RS-u, "Askeri" nisu prijetnja

O njihovom djelovanju i ulozi su pisali i strani mediji, poput Washington Posta, koji ovu paravojnu formaciju direktno dovodi u vezu sa Rusijom.

VEZANI TEKST - Washington Post: Zašto Rusija u BiH traži mladiće zaljubljene u pištolje