open-navfaktor-logo
search
Dočekali
U ponoć Velika Britanija napušta EU, jedni slave, drugi protestuju
Nakon tri i po godine, tri premijera i naizgled beskrajnih glasanja u Parlamentu od referenduma o Brexitu 2016, Velika Britanija večeras u ponoć konačno postaje prva zemlja koja je napustila Evropsku uniju.
31.01.2020. u 21:54
get url
text

Uprkos ovom velikom događaju, gotovo sve trenutne promjene bit će nevidljive za javnost. Velika Britanija će ući u prijelazni period koji je dogovoren između britanske vlade i EU, a uvjeti tog sporazuma znače da će tokom sljedećih 11 mjeseci Velika Britanija ostati članica EU u svemu osim u imenu.

Šta se događa večeras?

Velika Britanija formalno napušta EU. Premijer Boris Johnson obratit će se naciji optimističnom porukom. Ostali Brexitovci slavit će u velikom stilu, jer će se zabave održavati u cijeloj zemlji, uključujući i jednu nasuprot Parlamenta, tijelu koje je toliko puta osujećivalo Brexit u 2019. godini, prenosi CNN.

Protivnici Brexita održat će  protestne događaje širom Britanije.

{$galerijaFotografija}

Raspoloženje u Briselu bit će mračno. Zastava Unije bit će uklonjena iz svih institucija EU (od kojih će jedna biti smještena u muzej u Briselu), a visoki političari EU vjerovatno će dati izjave izražavajući kako je ovo žalosni dan za Evropu i da žele ostati najbliži prijatelji sa Evropom.

Šta se zapravo mijenja?

Teoretski, prilično puno, u praksi vrlo malo. Velika Britanija možda izlazi iz EU, ali od ponoći, nastavit će se pridržavati svih zakona EU i evropskih sudova. U narednim mjesecima ona će i dalje uplaćivati ​​u budžet EU i biti u skladu sa svim izmjenama zakona EU.

To znači da su jedine stvari koje će se promijeniti uglavnom simbolične.

Velika Britanija neće imati predstavnike u institucijama EU i više neće prisustvovati sastancima lidera EU. Dakle, ona će se pridržavati pravila EU, a pritom nemajući riječi u politici EU.

 

20200131_2_40616604_51715285.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.