open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
U ponedjeljak počinje suđenje sudiji Vladimiru Špoljariću
U Sudu Bosne i Hercegovine za ponedjeljak je zakazan početak suđenja suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću, kojeg optužnica Tužilaštva BiH tereti za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje uposlenice.
05.02.2021. u 16:16
get url
text

Pred sudijom Mirsadom Strikom suđenje je zakazano nakon što se Špoljarić prije desetak dana izjasnio kako nije kriv za ono što mu se optužnicom stavlja na teret.

VEZANI TEKST - Vladimir Špoljarić negirao krivicu za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje uposlenice

- Nisam kriv - kazao je Špoljarić, kojeg državno Tužilaštvo tereti da je na osnovu spola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje, kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet druge osobe, čime je prekršio tačku Zakona o ravnopravnosti spolova BiH kojom je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Prema optužnici, Špoljarić je ova djela počinio 2018. i 2019. godine – kada je obnašao funkciju vršioca dužnosti, a kasnije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu nad uposlenicom ovog suda.

- Tokom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, optuženi je oštećenoj, u svojstvu nadređenog, upućivao prijetnje ugrožavanjem njezinog uposlenja i egzistencije, te višestrukim neprimjerenim postupcima doveo do ozbiljnog ugrožavanja tjelesnog i duševnog zdravlja oštećene, iako mu je ona u više navrata ukazivala na nepoželjnost i neprimjerenost njegovih postupaka - saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, VSTV je suspendovao sudiju Špoljarića do okončanja postupka koji se protiv njega vodi.

Ured disciplinskog tužioca suspenziju Špoljarića je tražio odmah nakon što je protiv njega pokrenuta istraga po prijavi sekretara Suda Enise Pazalje, koja ga ga je prijavila za seksualno uznemiravanje.

Uporedo sa UDT-om, istragu protiv Špoljarića ranije je pokrenula i SIPA, odnosno državno Tužilaštvo.

U prijavi koju je podnijela protiv njega, Pazalja je navela da joj se sudija Špoljarić mesecima udvarao i pokušavao sa njom ostvariti fizički kontakt, a nakon što ga je odbila, počeo je sa mobingom i prijetnjama kako će, između ostalog "letjeti s posla".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.