open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
U ponedjeljak počinje gradnja Prve transverzale
Radovi počinju na Šipu i odvijat će se prema Vogošći, odnosno do granice općine Vogošća gdje će biti ulaz u tunel, a dužina ove dionice na Prvoj transverzali iznosi 1,1 kilometar
27.09.2018. u 14:36
get url
text

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić danas je premijeru Kantona Sarajevo Ademu Zolju uručio građevinsku dozvolu, čime su ispunjeni uvjeti da  u ponedjeljak počne gradnja Prve transverzale.

Radovi će se odvijati na pravcu prema Vogošći, odnosno do granice te općine sa Centrom, gdje će biti ulaz u tunel. Dužina ove dionice na Prvoj transverzali iznosi 1,1 kilometar.

- Prva dionica za koju je dobijena građevinska dozvola koštat će 12,7 miliona maraka i to su sredstva koja su izdvojena iz budžeta Kantona Sarajevo. Ovo je uvod za povezivanje Vogošće sa gradom i radovi će maksimalno trajati dvije godine – izjavio je ministar saobraćaja Mujo Fišo.

Općina Centar uradila je svoj dio posla i uručili smo građevinsku dozvolu premijeru Zolju, kazao je načelnik Centra Nedžad Ajnadžić.

- Izgradnjom Prve transverzale početak je prevazilaženja saobraćajnih gužvi na Šipu na izlazu iz Sarajeva i ulazu u Vogošću. To će doprinijeti rasterećenju saobraćajne gužve u općini Centar – kazao je Ajnadžić.

Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS, kazao je da početak gradnje Prve transverzale predstavlja paradigmu u razvoju Grada Sarajeva.

- Međutim, još nismo riješili imovinsko-pravne odnose na potezu od ulice Halida Kajtaza do ulaza u tunel Ciglane koji će voditi do autoputa. Vlada KS je osigurala sredstva i intezivno se radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa – rekao je Hulusić.

Svaki dio Prve transverzale koji se uradi odmah će biti pušten u saobraćaj, kazao je premijer KS Adem Zolj.

- Ukupna dužina Prve transverzale je je oko 9,3 kilometra, a to je relacija od Zagrebačke ulice do Vogošćanske petlje – pojasnio je premijer Zolj. O Prvoj transverzali se govori desetak godina i ova vlada je konačno krenula u realizaciju ovog projekta i nema više stajanja – istaknuo je Zolj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.