open-navfaktor-logo
search
Mnogo je tema
U ponedjeljak online sastanak Joea Bidena i Xija Jinpinga
Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden i kineski čelnik Xi Jinping održati virtualni sastanak u ponedjeljak, na kojem bi raspravljali o napetostima oko trgovine, ljudskih prava i vojnih aktivnosti, tvrdi Reuters.
12.11.2021. u 07:32
get url
text
Xi Jiping i Joe Biden

Washington i Peking raspravljat će i o pitanjima od nastanka pandemije COVID-19 do rastućeg kineskog nuklearnog arsenala. Američki dužnosnici vjeruju da je direktan kontakt s Xijem najbolji način da se spriječi da se odnos između dvije najveće svjetske ekonomije ne pretvori u sukob.

Peking također želi izbjeći sukobe i usredsrediti se na "pozitivnu konkurenciju", a istovremeno se zalaže za saradnju u pitanjima poput klimatske krize i okončanja pandemije koronavirusa, rekao je neimenovani kineski dužnosnik.

Okvirni sporazum o jačanju saradnje u borbi protiv klimatskih promjena, koji su predstavile dvije najveće svjetske ekonomije na klimatskoj konferenciji UN-a u Škotskoj, poslao je "prilično pozitivan signal" za nadolazeći summit.

Xi će vjerojatno pozvati predsjednika SAD-a da prisustvuje Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu, izvijestio je u četvrtak CNBC, pozivajući se na kineske izvore.

Biden i Xi posljednji su put razgovarali 9. septembra, u 90-minutnom razgovoru za koji je visoki američki dužnosnik rekao da su se usredotočili na ekonomska pitanja, klimatske promjene i COVID-19. Američki dužnosnici željeli su da se Biden sastane sa Xijem na marginama summita G20 u Rimu prije dvije sedmice, ali Xi još nije putovao izvan Kine otkako je pandemija izbila prije 21 mjesec.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.