open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
U ponedjeljak dobijamo novo Vijeće ministara BiH?
Novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH je, podsjećanja radi, SNSD-ov Zoran Tegeltija
20.12.2019. u 14:42
get url
text

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj bi trebalo biti potvrđeno imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, trebala bi biti održana u ponedjeljak, 23. decembra.

Termin sjednice ovisit će o sjednici Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, čiji bi članovi trebali obaviti razgovore sa kandidatima za ministre i zamjenike ministara.

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) okončala je danas provjere kandidata za ministre i zamjenike u novom sazivu Vijeća ministara BiH, ali ne i za Mlađena Božovića, kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice, čija bi provjera, navodno, trebala biti okončana u narednom periodu.

Novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH je, podsjećanja radi, SNSD-ov Zoran Tegeltija. Ministrica vanjskih poslova BiH je Bisera Turković (SDA), njen zamjenik će biti Josip Brkić (HDZ).

Ministar sigurnosti BiH će biti Fahrudin Radončić (SBB), a njegov zamjenik Vladimir Mijatović (Socijalistička partija). Ministar odbrane BiH će biti Sifet Podžić (DF), dok su njegovi zamjenici Mijo Krešić (HDZ) i Mirko Okolić (SNSD).

Ministar finansija i trezora BiH ostaje Vjekoslav Bevanda (HDZ), a na mjesto njegovog zamjenika dolazi Hazim Rančić (SDA). I Josip Grubeša (HDZ) ostaje u Vijeću ministara BiH na mjestu ministra pravde BiH, baš kao i Nezir Pivić (SDA) na poziciji zamjenika.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će biti Staša Košarac (SNSD), a njegova zamjenica će biti Ljiljana Lovrić (HSS). Vojin Mitrović (SNSD) je novi ministar komunikacija i prometa BiH, dok će dužnost zamjenika u tom Ministarstvu obnašati Nedžad Branković.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH bi trebao biti Mlađan Božović, a njegov zamjenik Dževad Mahmutović (SDA). Ministrica civilnih poslova BiH će biti Ankica Gudeljević (HDZ), a Siniša Ilić (Ujedinjena Srpska) njen zamjenik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.