Provedene ankete

U Poljskoj sutra parlamentarni izbori: Favorit vladajuća stranka Pravo i pravda

Objavljeno: 12.10.2019. u 16:51

Poljska sa populacijom od 38 miliona građana izlazi na izbore koji će odrediti sastav donjeg doma parlamenta koji broji 460 zastupnika i gornjeg doma ili Senata, sa stotinu zastupnika

FOTO: Ilustracija

U Poljskoj će sutra biti održani parlamentarni izbori, na kojima je vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) favorit za pobjednika.

Poljska sa populacijom od 38 miliona građana izlazi na izbore koji će odrediti sastav donjeg doma parlamenta koji broji 460 zastupnika i gornjeg doma ili Senata, sa stotinu zastupnika.

Ankete javnog mnijenja predviđaju da će vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) osvojiti 249 mandata, što je više od 231 mandata koji su potrebni za formiranje većine u Sejmu, donjem domu poljskog parlamenta. 

Prema anketama, očekuje se da će centristička Građanska koalicija (KO), koja uključuje Građansku platformu (PO), biti na drugom mjestu sa 27 posto glasova.

I poljski Sejm i Senat bit će izabrani na mandat od četiri godine, prema poljskom ustavu.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije