"Mini Merkel"

U politici od 18. godine: Ovo je nasljednica Angele Merkel na čelu CDU

Objavljeno: 07.12.2018. u 17:28

Kramp-Karrenbauer vjerojatno će na idućim izborima biti CDU-ova kandidatkinja za dužnost kancelarke

Annergret Kramp-Karrenbauer FOTO: ANADOLIJA

Nova predsjednica CDU-a je Annegret Kramp-Karrenbauer. Ona na čelu najjače njemačke stranke nasljeđuje Angelu Merkel.

Kramp-Karrenbauer vjerojatno će na idućim izborima biti CDU-ova kandidatkinja za dužnost kancelarke.

Foto: ANADOLIJA

- C je zvijezda vodilja - istaknula je Annegret Kramp-Karrenbauer (56) u svom predstavljanju na stranačkom kongresu u Hamburgu, aludirajući na kršćansku odrednicu u imenu stranke.

Ona se izjasnila za socijalnu i konzervativnu stranačku politiku, javlja Deutsche Welle.

U prvom izbornom krugu nijedan od tri kandidata: Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz i Jens Spahn, nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu glasova. U drugi krug su ušli Kramp-Karrenbauer i Merz. Od predanih 999 glasačkih listića svoj glas novoj predsjednici stranke dalo je 51,7 posto delegata, a njen protukandidat je dobio 48,25 posto. 

Mnogi je zbog bliskosti s kancelarkom nazivaju "mini-Merkel". Zato se već mjesecima pokušava profilirati i izaći iz kancelarkine sjene. Analitičari smatraju da je znatno konzervativnija od Angele Merkel. Tako je zauzela drugačije pozicije što se tiče izbjeglica, pa zahtijeva da se izbjeglice koje počine krivično djelo pod svaku cijenu protjeraju iz zemlje. Čak i u Siriju u kojoj još uvijek bjesni rat.

Osim toga, AKK, kako je mnogi vole skraćeno zvati, zalaže se za lakše usklađivanje radnih obaveza i porodičnog života, zahtijeva žene-svećenice u Katoličkoj crkvi i protivi se javnim reklamama za pobačaje. Jedna od njenih omiljenih tema je digitalizacija. Ali, to ne znači da se potpuno odriče nasljeđa Angele Merkel.

- Kramp-Karrenbauer je više za kontinuitet. Ona nalikuje Merkel po načinu na koji govori, u mirnom koncentrisanju na suštinu i, naravno, u činjenici da je žena. Ko želi novi stil CDU-a, za njega Kramp-Karrenbauer nije prvi izbor - pisao je uoči izbora njemački sedmičnik Der Spiegel.

"Neuzbudljiva" i "skromna" su riječi kojima često opisuju novu predsjednicu CDU-a.

- Pomogle su mi mnoge sretne slučajnosti - kaže ova majka troje djece. Ona je studirala pravne i političke nauke. U CDU se učlanila u dobi od 18 godina i oduševila se politikom. 

 

Izvor:   Deutsche Welle

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije