open-navfaktor-logo
search
Indiana
U pogrebnom društvu pronađeni deseci tijela, direktor priznao krivicu za krađu
Direktor pogrebnog zavoda u američkoj državi Indiana, gdje su pronađena tijela više od 31 osobe u stanju raspada, izjasnio se krivim za više od 40 tačaka optužnice za krivična djela krađe.
27.05.2023. u 19:38
get url
text
Ilustracija

Tužioci su optužili Randyja Lankforda, koji je vlasnik firme Jeffersonville, jer nije izvršio pogrebne usluge za koje je bio plaćen.

Sudija je predložio da u zatvoru odsluži 12 godina i da mora isplatiti 53 porodice s ukupno 46.000 dolara. Lankford će biti osuđen u junu, piše BBC.

Policija u Jeffersonvilleu počela je da istražuje pogrebnu kuću i porodični centar Lankford u julu prošle godine nakon izveštaja o jakom mirisu koji je dolazio iz zgrade.

Nerashlađena tijela pronađena su u različitim stanjima raspadanja jer su neka bila u pogrebnom preduzeću mjesecima.

Pronađeni su i kremirani posmrtni ostaci 17 osoba.

Lankford je stavljen u kućni pritvor do izricanja presude.

Tužilac okruga Clark Jeremy Mull rekao je da je slučaj protiv Lankforda bio komplikovan zbog broja optužbi protiv 50-godišnjaka i zaostatka koji je stvorila pandemija Covid-19, prenosi Associated Press.

Među navodima u podnesenim sudskim dokumentima su da je jedan broj porodica primio ono za šta su vjerovali da je pepeo njihovih najmilijih, da bi ih policija kontaktirala mjesecima kasnije i rekla da je pravi pepeo otkriven u Lankfordovoj pogrebnoj kući, ili da je njihov član porodice nikada nije kremiran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.