Kako je kazao direktor firme Ivan Sesar, na najveće pojedinačno ulaganje u vlastiti proizvodni pogon, a radi se o liniji za varenje armaturnih mreža, odlučili su se prošle godine, saopćeno je iz Općine Posušje.

- Armaturna mreža isporučena je početkom ove godine te su s njom povećali proizvodni kapacitete s dosadašnjih 15.000 na 50.000 tona godišnje. Posjedovanje najsavremenije proizvodne linije u ovom dijelu Evrope, osim povećanja kvantiteta proizvoda i veće prsutnosti na tržištu značit će i dodatnu optimizaciju proizvodnih procesa te u konačnici viši nivo kvaliteta proizvoda - istaknuo je Sesar.

Svoje proizvode, pored Bosne i Hercegovine, plasiraju u Hrvatsku, Sloveniju, Njemačku, Italiju, Crne Goru i druge evropske zemlje.

O snazi lokalne ekonomije govorio je i Damir Vican, predsjednik Udruženja poduzetnika Posušje (UGP), koji je s ostalim članovima udruge došao podržati ovakve velike razvojne gospodarske projekte.

Naveo je impozantan podatak kako je u privatnom sektoru u općini Posušje, odnosno u firmama okupljenim oko Udruženja  zaposlemo oko 3.600 ljudi.

Istaknuo je kako u Posušju imaju tri-četiri firme koje praktično imaju izvoz više od 80 posto.

Firma FeMIS osnovana je 2003. godine i trenutno broji više od 50 zaposlenih, navodi se u saopćenju.