open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
U Podgorici otvoren sajam Montenegro Halal Expo 2019
Halal industrija je širok pojam koja pored hrane obuhvata i finansije, farmaciju, turizam, putovanja, modu, zabavu, zdravstvo i obrazovanje
27.06.2019. u 22:26
get url
text
Halal proizvodi

U Podgorici je danas počeo prvi "Montenegro Halal Expo 2019", gdje se prezentuju proizvodi i usluge halal industrije u Crnoj Gori, koji se održava na platou ispred Sahat kule u Podgorici, a svoje proizvode predstavilo je 28 izlagača iz Crne Gore i regiona. 

Arslan Hajdinaga, osnivač Udruženja za promociju i razvoj islamske ekonomije u Crnoj Gori, kazao je za AA da su danas izlagači predstavili razne proizvode i usluge. 

- Mislim da smo uspjeli, jer smo dobili institucionalnu podršku. Ovo je priča koja se već dešava u regionu. Sarajevo ima halal sajam, Albanija ima sajam koji se održava već dvije godine. Sve je evidentiji dolazak turista u Crnu Goru koji traži proizvode i usluge halal industrije. Tu leži velika šansa za privređivanje - kaže Hajdinaga. 

Sanadin Voloder, novinar iz Sarajeva koji se bavi istraživanjem halal industrije, kaže da je za Crnu Goru kao turističku državu važno razvijanje halal industrije. 

{$galerijaFotografija}

- U BiH su halal sajmovi krenuli 2013. godine. Ovo danas u Podgorici je veliki doprinos halal industrije na Balkanu, posebno halal turizma, jer Crna Gora je turistička država, a halal turizam kao koncept donosi nove vrijednosti u tom sektoru, koje svakako trebaju Crnoj Gori da privuče jednu drugu klijentelu, koja tradicionalno nije bila prisutna ovdje - kaže Voloder. 

On ističe da halal turizam u praksi podrazumijeva da vjernici, muslimani, imaju prostor za molitvu, da imaju veći stepen higijene i čistoće u smještajnim objektima, da nema prisustva alkohola. 

Drugog dana sajma, 28. juna, u saradnji s Privrednom komorom Crne Gore, bit će organizovan seminar "Halal turizam - potencijal za rast i razvoj", na kome će predavanje održati Aldin Dugonjić, rukovodilac Centra za certificiranje halal kvaliteta iz Hrvatske. 

Halal industrija je širok pojam koja pored hrane obuhvata i finansije, farmaciju, turizam, putovanja, modu, zabavu, zdravstvo i obrazovanje. Značajan rast razvoja halal turizma postaje sve važniji za zemlje kojima je zarada od turizma glavni izvor privrednog rasta.

Sajam u Podgorici su organizovali Udruženje za promociju i razvoj islamske ekonomije u Crnoj Gori, uz podršku državnog Fonda za ostvarivanje i zaštitu manjiskih prava Crne Gore, i u saradnji s gradskim Sekretarijatom za preduzetništvo.

Crna Gora Sajam halal proizvoda 27.06.2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.