- Organizacija Marša mira počela je u martu. Logistički smo spremni na učešće između 3.500 i 4.000 ljudi, ali ukoliko broj bude veći, naravno da ćemo se prilagoditi - kaže Suljo Čakanović, predsjednik Pododbora za Marš mira i član Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjce genocida u Srebrenici.

On kaže da je do danas prijavljeno 945 učesnika, a među njima su pojedinci i organizirane grupe.

- Pored prijava iz Bosne i Hercegovine, za sada imamo prijavljene grupe učesnika iz Srbije, odnosno Sandžaka, Sjedinjenih Američkih Država, Danske i Austrije. Iz prethodnih godina uvidjeli smo da najviše prijava pristigne u julu, a veći broj učesnika se prijavi i u Nezuku 8. jula - navodi Čakanović.

Podsjećamo, Marš mira je pješački pohod stazama kojima su se Podrinjci 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine. Najveći dio trase i ove godine će biti autentičan, odnosno odgovara putu kojim je prošla većina preživjelih učesnika marša smrti 1995. godine.

- Za sve učesnike bit će osigurana voda, voće i energetski dodaci, kao i prenoćište u kampu. Oni koji žele da učestvuju u podjeli bilo čega učesnicima, moraju to prijaviti organizatorima, da bismo mi izvršili potrebnu organizaciju. Ove godine imamo u planu da organiziramo i prijevoz iz Sarajeva za Nezuk, ukoliko se javi dovoljan broj zainteresiranih da se popuni autobus - kaže Čakanović.

Trasa kojom će se kolona kretati duga je oko 100 kilometara. Pješači se tri dana, svakoga dana oko 30 kilometara, po veoma zahtjevnom terenu. Prenoćišta su u Liplju i Mravinjcima.

Trasa Marša mira glasi: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).