open-navfaktor-logo
search
Za svjetsko tržište
U pitanju 160 radnih mjesta: Zašto je obustavljena jedina proizvodnja silicij metala u BiH i regiji?
Zbog složenih odnosa na tržištu proizvoda te prije svega visoke cijene električne energije, preduzeće za proizvodnju silicij metala Metalleghe u Jajcu obustavilo je proizvodnju.  
31.05.2023. u 19:28
get url
text

Kako piše federalna.ba, u pitanje je dovedeno 160 radnih mjesta, te brojni kooperanti i dobavljači, čija je sudbina upitna. Sa sastanka općinskih vlasti s predstavnicima uprave upućen je apel nadležnim u elektroprivredama i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da pokušaju da našu rješenje koje bi spasilo ovaj značajan privredni subjekt za općinu Jajce, ali i regiju.

Ova kompanija sa sjedištem u Mrkonjić-Gradu i podružnicom u Jajcu jedina u BiH i regiji proizvodi silicij metal, potreban svjetskom tržištu i među tri je najveća potrošača električne energije, za koju Elektroprivredi HZHB mjesečno plaćaju oko dva miliona maraka. No cijena koja je u posljednje vrijeme dosegla više od 100 eura po megavatsatu, dovela je do gašenja sve tri peći u Poslovnoj jedinici u Jajcu, što je značilo prekid proizvodnje.

- Došli smo u jako veliki problem, s obzirom na to da je cijena električne energije i generalno energenata jako skočila. Iz tog razloga smo bili prisiljeni da obustavimo proizvodnju da ne bismo stvarali minus - ističe Janja Rudić, direktorica Metalleghe Silicon PJ Jajce.

Od tada je prošlo pet mjeseci, a niko od nadležnih iz elektroprivreda i Federalne vlade, iako su im, kažu, upućivali pozive za sastanak, nije reagovao.

- Vlada FBiH, nadležno ministarstvo, naše elektroprivrede bi električnu energiju kao domaći resurs koji Bosna i Hercegovina posjeduje bi trebale staviti na raspolaganje našoj privredi, to je sva suština priče - poručuje Edin Hozan (Stranka demokratske akcije), načelnik Općine Jajce.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.