Iz Beograda

U Pionirsku dolinu stigli američki bizon, berberske ovce, mare i rakuni

Objavljeno: 24.06.2019. u 22:44

Novom pošiljkom koja je jutros iz Beograda krenula put Sarajeva, Pionirska dolina postala je bogatija za dvije nove životinjske vrste

FOTO: FACEBOOK

Iz Zoološkog vrta iz Beograda u Pionirsku dolinu večeras je stigao ogromni, mladi američki bizon koji je težak čak 500 kg. Osim njega stigle su i berberske ovce, mare i rakuni.
Ove životinje od večeras su stanovnici Pionirske doline zahvaljujući uspješnoj saradnji sarajevskog i beogradskog zoološka vrta, saopćeno je iz preduzeća Park.

Oba zoološka vrta u kandidatskom su statusu EAZA (Evropska asocijacija zooloških vrtova i akvarija), koja omogućava razmjenu životinja i međusobnu razvojnu podršku. 

- Novom pošiljkom koja je jutros iz Beograda krenula put Sarajeva, naša Pionirska dolina postala je bogatija za dvije nove životinjske vrste. Američki bizon, mužjak, star tek nekoliko godina nova je vrsta i do sada nije bio poznat posjetiocima sarajevske, zelene oaze. Inače se radi o ugroženoj životinjskoj vrsti, koja osim u zoološkom vrtovima Evrope, jedino se može vidjeti u rezervatima u Sjevernoj Americi. U Americi njihova porodica broji tek nešto više od 1.000 životinja, jer je u 19. i 20. vijeku gotovo istrijebljena lovom zbog mesa i krzna - navodi se u saopćenju KJKP Park. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije