open-navfaktor-logo
search
KJKP Park
U Pionirskoj dolini i zoo vrtu počela zimska sezona
U Pionirskoj dolini i zoo vrtu počela je zimska sezona. S prvim danom novembra i ove godine počeo je zimski režim rada, način i tretman životinja, jer Pionirska dolina je dom za 250 jedinki i sve mora biti spremno u slučaju zahlađenja i snijega.
05.11.2022. u 12:59
get url
text
Pionirska dolina i zoo vrt

- Zbog prelijepog jesenjeg dekora za koji se pobrinula bogata flora, ali i vrijedni radnici nedavnim predzimskim pospremanjem može se reći da je Pionirska dolina u potpunosti spremna za zimu - kazala je stručna saradnica za informiranje KJKP Park Aldijana Hamza.

Od 1. novembra u zoo vrtu za sve životinje počeo je drugačiji režim pripreme i serviranja obroka u odnosu na ljetni.

- Pripremaju se obilni, kalorični, vitaminima i mineralima bogati obroci za svaku životinjsku vrstu po posebno i pažljivo biranim receptima. Zoo kuće životinja koje potiču iz toplijih krajeva do kraja zime moraju biti tople i zagrijane, bez obzira kolika je vani temperature - kazala je Hamza.

Tokom oktobra izvršena je provjera termoizolacije ili sistema grijanja svake nastambe.

- Kada je vanjska temperatura niža od deset stepeni zebre, eland antilope, lav i lavice, te tigrica borave isključivo u toplim domovima, jer cilj veterinarskog tima koji se brine o njima jeste i da ih sačuva od bolesti. Medvjedi u Pionirskoj dolini imaju također zagrijenu nastambu, a svakodnevno na meniju velike količine hrane. Kada to vremenski uslovi dozvole u dvorištu svoje kuće moći će šetati i po snijegu, kao i sunčanim periodima dana. Medvjedići koji su rođeni i odrastaju u zoo vrtu imaju timove hranilaca i veterinara koji vode brigu o njihovoj ishrani i zdravlju, pa ne moraju u jazbini sakrivati se od vanjskih zimskih "debelih minusa" - kazala je Hamza.

Dodala je da merkati, lemuri i majmuni također zimsku sezonu provode u zatvorenim dijelovima nastambi.

- Hladnoća, pa kasnije i sniježne padavine neće smetati ni gibonima, bratu i sestri. Hladnoće koje dolaze i u Pionirsku dolinu nisu opasnost ni za par vukova, koji su već prirodno "obukli" debela dlakava odijela i uz toplu i bogatu svakodnevnu trpezu suvereno će, bez obzira na hladnoću, vladati svojim teritorijem. Slična situacija je i kod lama, srna, čupavih alpaka, magaraca, ponija, velikog američkog bizona Ivana, škotskih bikova, patuljastih koza i brojnih drugih pernatih stanovnika Pionirske doline - kazala je Hamza.

Naglasila je da su magacini s hranom već spremni, te da će se radnici Pionirske doline potruditi da kada padne snijeg što prije očiste sve staze i omoguće ljubiteljima zimske idile da uživaju u sadržajima jedinog bh. rekreativno-zabavnog centra sa zoo vrtom.

Uskoro u Pionirskoj dolini počinje i izgradnja većih smještajnih kapaciteta i objekata za bolje uslove rada i brige o životinjama u zimskom uslovima, koji se i zove Zimovnik.

- Zimska sezona donosi i bogat program kojim će ova porodična oaza ispratiti ovu i dočekati novu kalendarsku godinu. Bit će tu mnogo zanimljivosti za djecu, decembarsko - januarskih igara, zimskih sportova, edukacije, druženja - istakla je Hamza.

Kapije Pionirske doline tokom zimske sezone bit će otvorene svaki dan od 8.30 do 17.00 sati za sve posjetioce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.