open-navfaktor-logo
search
Važan događaj
U petak svečana akademija i koncert povodom 500 godina Careve džamije u Stocu
Medžlis IZ Stolac pola milenija Careve džamije obilježava nizom sadržaja kroz cijelu godinu
24.07.2019. u 11:49
get url
text

Brojne su blagodati koje je tokom pola milenija u civilizacijskoj uzavrelosti donijela sultan Selimova džamija u Stocu, ne samo Stocu već i cijelom bosanskohercegovačkom društvu. Riječ je o jednoj od najstarijih džamija u BiH,  karakterističnoj po mnogo čemu, od koje svaki dobrohotni putnik namjernik, bilo sa Istoka ili Zapada,  ponese utisak svojstven za njegovu dušu.

-Careva džamija kao stjecište i raskršće civilizacijskih silnica, s jedne strane i Centar, s druge strane, predstavlja primjer suživota, tolerancije, mira i općeg napretka neophodnog u bilo kome vremenu, ali i duhovne hrane za kojom današnji čovjek svekoliko vapi - istaknuo je Orhan Tikveša, predsjednik Medžlisa IZ Stolac.

Medžlis IZ Stolac pola milenija Careve džamije obilježava nizom sadržaja kroz cijelu godinu, a poseban svečani dio jeste svečana akademija koja će se održati u petak na platou Stare tepe u centru Stoca u 20.30 sati. Spomenuti plato, uz samu Carevu džamiju, može primiti više hiljada ljudi.

Mersad ef. Šabanović, glavni imam Medžlisa IZ Stolac i imam Sultan Selimove (Careve ) džamije, podsjetio je na obnovu svih 10 džamija porušenih za vrijeme rata. Tim povodom Medžlis IZ Stolac tradicionalno svake godine obilježava kako njihovu obnovu tako i rušenje,  kulturnom manifestacijom "Dani stolačkih džamija".

-Hvala Allahu dž. š dočekali smo godinu u kojoj Careva džamija puni 500 godinu postojanja i opstanka. Velika nam je čast da je naša generacija dočekala da nosi ovaj projekat i na ovaj način obilježavamo tu godišnjicu. Pripreme za ovu važnu manifestaciju počele su još prošle godine, a sadržaji i programi su počeli u martu kada je BH pošta uradila poštansku markicu s motivom ove velike godišnjice. Već u aprilu okupile su se sve medrese s područja BiH tim povodom. Nastojimo da svaki mjesec obilježimo neku od važnih aktivnosti - kazao je ef. Šabanović.

Riječ je o iznimno važnom događaju, no ipak to je najmanje što se može učiniti za ovako važan datum. Obilježavanje se nastavlja i naredni mjesec kada je planirano obilježavanje godišnjice rušenja i obnove svih džamija u Stocu, dok je u septembru planiran susret mladih iz svih religija gdje će eminentni stručnjaci govoriti na temu "Poroci u društvu". Za oktobar je planiran naučni skup o Carevoj džamiji gdje će biti predstavljena i monografija o stolačkim džamijama, važan dokument koji će ostati u nasljeđu novim generacijama. Važan skup za građane Stoca je i promocija zbornika radova o Aliji Isakoviću planirana za kraj godine.  Nakon svečane akademije bit će upriličen koncert Ansambla Sultan Mehmed Fatiha. Pokrovitelj manifestacije je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.