Brojne su blagodati koje je tokom pola milenija u civilizacijskoj uzavrelosti donijela sultan Selimova džamija u Stocu, ne samo Stocu već i cijelom bosanskohercegovačkom društvu. Riječ je o jednoj od najstarijih džamija u BiH,  karakterističnoj po mnogo čemu, od koje svaki dobrohotni putnik namjernik, bilo sa Istoka ili Zapada,  ponese utisak svojstven za njegovu dušu.

-Careva džamija kao stjecište i raskršće civilizacijskih silnica, s jedne strane i Centar, s druge strane, predstavlja primjer suživota, tolerancije, mira i općeg napretka neophodnog u bilo kome vremenu, ali i duhovne hrane za kojom današnji čovjek svekoliko vapi - istaknuo je Orhan Tikveša, predsjednik Medžlisa IZ Stolac.

Medžlis IZ Stolac pola milenija Careve džamije obilježava nizom sadržaja kroz cijelu godinu, a poseban svečani dio jeste svečana akademija koja će se održati u petak na platou Stare tepe u centru Stoca u 20.30 sati. Spomenuti plato, uz samu Carevu džamiju, može primiti više hiljada ljudi.

Mersad ef. Šabanović, glavni imam Medžlisa IZ Stolac i imam Sultan Selimove (Careve ) džamije, podsjetio je na obnovu svih 10 džamija porušenih za vrijeme rata. Tim povodom Medžlis IZ Stolac tradicionalno svake godine obilježava kako njihovu obnovu tako i rušenje,  kulturnom manifestacijom "Dani stolačkih džamija".

-Hvala Allahu dž. š dočekali smo godinu u kojoj Careva džamija puni 500 godinu postojanja i opstanka. Velika nam je čast da je naša generacija dočekala da nosi ovaj projekat i na ovaj način obilježavamo tu godišnjicu. Pripreme za ovu važnu manifestaciju počele su još prošle godine, a sadržaji i programi su počeli u martu kada je BH pošta uradila poštansku markicu s motivom ove velike godišnjice. Već u aprilu okupile su se sve medrese s područja BiH tim povodom. Nastojimo da svaki mjesec obilježimo neku od važnih aktivnosti - kazao je ef. Šabanović.

Riječ je o iznimno važnom događaju, no ipak to je najmanje što se može učiniti za ovako važan datum. Obilježavanje se nastavlja i naredni mjesec kada je planirano obilježavanje godišnjice rušenja i obnove svih džamija u Stocu, dok je u septembru planiran susret mladih iz svih religija gdje će eminentni stručnjaci govoriti na temu "Poroci u društvu". Za oktobar je planiran naučni skup o Carevoj džamiji gdje će biti predstavljena i monografija o stolačkim džamijama, važan dokument koji će ostati u nasljeđu novim generacijama. Važan skup za građane Stoca je i promocija zbornika radova o Aliji Isakoviću planirana za kraj godine.  Nakon svečane akademije bit će upriličen koncert Ansambla Sultan Mehmed Fatiha. Pokrovitelj manifestacije je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.