open-navfaktor-logo
search
Odluka Rijaseta
U petak sergija za Sandžak i hutba povodom pogoršanja epidemiološke situacije
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na vanrednoj sjednici donio je odluku da se sutra, u petak, u svim džamijama u domovini, domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori hutba posveti ponovnom pogoršanju epidemiološke situacije u domovini i svijetu.
02.07.2020. u 20:06
get url
text

U sadržaju hutbe, čiji je autor Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme za medije, konstatovano je da "pogoršanje situacije u domovini, našem Sandžaku i svijetu opominje da se ipak moramo ozbiljnije pridržavati mjera samozaštite na kojima insistiraju nadležni, ali i normi oko kojih smo se u Zajednici dogovorili."

- Vjernici, koji na zdravlje i život gledaju kao na blagodat Božiju ali i emanet koji im je od Stvoritelja podaren, moraju biti primjer drugima u revnosnom pridržavanju propisa. Ne smijemo ni pomišljati da se u javnosti stvara dojam da naš odnos nije takav ili da je suprotan od odgovornog. Sloboda i odgovornost su temelj vjerničkog poimanja čovjeka i njegove uloge na ovome svijetu", navodi se, između ostalog, u sadržaju hutbe koja je distribuirana hatibima Islamske zajednice - piše Preporod.info.

Dalje se podsjeća na preporuke stručnjaka o držanju fizičke distance, korištenju zaštitnih maski, održavanju lične higijene te izbjegavanju masovnijih okupljanja.

- Tako ćemo, voljom Božijom, zaštititi sebe ali i živote naših najmilijih. To nije nešto na što se ne možemo obavezati ako smo odgovorni pojedinci i zajednica - navodi se u hutbi.

Nakon džume će biti organizovana sergija (prikupljanje dobrovoljnih priloga) za podršku narodu Sandžaka u suzbijanju širenja zarazne bolesti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.