open-navfaktor-logo
search
Festival kulture
U petak počinje "Slovo Gorčina": Prvi dan obilazak Stoca, mjesta raskršća civilizacija
Turističkim obilaskom Stoca i predstavljanjem projekta "Stolac: raskršće civilizacije" u petak, 24. jula, počinje Festival kulture "Slovo Gorčina", koji će uz bogat program i pridržavanje epidemioloških mjera, trajati do 26. jula.
22.07.2020. u 14:00
get url
text

Ove godine festival se neće održavati na povijesno-kulturnim lokacijama, odnosno na lokaciji nekropole stećaka Radimlja i Stari grad Vidoški. Zbog epidemiološke situacije većina programa održat će se u kampu "Heaven in Nature" koji se nalazi pored Stoca, na velikoj površini pored rijeke Bregave gdje će biti moguće pridržavati se svih propisanih mjera zaštite.

Ovogodišnji gost pjesnik je Semezdin Mehmedinović. U subotu, 25. jula, planirane su dvije manje izložbe u Makovoj hiži, a riječ je o grafikama Admira Mujkića pod nazivom "Land in Exile" te izložbi Aleksandre Kokotović iz Srbije pod nazivom "What Remins Behind".

Također, istoga dana bit će upriličena književna tribina pod nazivom "Na pravoj strani historije: književnost i društvena odgovornost", a nakon toga Buybook predstavlja tri autora Nenada Rizvanovića, Igora Borozana i Đurđicu Čilić.

Planirana su i dva koncerta, i to Mustra Orchestra 24. aprila u 22 sata i koncert DJ set After Affair koji će se održati u kampu 25. aprila od 21 sat.

Posljednjeg dana festivala u nedjelju, 26. aprila, bit će upriličena promocija knjige dobitnika prve nagrade Mak Dizdar 2019. godine Vernesa Subašića "Papagaj Sloboda", a na samom zatvaranju festivala planiran je događaj "Otvoreni mikrofon: poezija u Avliji Makove hiže", koju će voditi stolački pjesnik Alden Idriz.

- Dodjela nagrada za mlade pjesnike "Mak Dizdar" održat će se prvog dana festivala, a ove godine je na konkurs za nagradu pristigao rekordan broj rukopisa iz regije, i to 68 prijava, a tri autorice su odabrane kao najbolje i one će biti gosti festivala. Riječ je o autoricama Vladani Perlić, Sari Bajić i Azemini Šehić- kazao je predsjednik Udruženja "Slovo Gorčina", Gorčin Dizdar

Voditeljica projekta "Stolac: raskršće civilizacija" Ruba Velagić podsjetila je da je Fondacija "Mak Dizdar" započela njegovu implementaciju u martu ove godine.

Projektom je predviđeno povećanje broja turističkih posjeta općini Stolac kroz stvaranje i promoviranje nove turističke rute koja uključuje kulturno-povijesno naslijeđe Stoca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.