Ministarstvo vanjskih poslova Kine rano u srijedu po lokalnom vremenu uložilo je protestnu notu američkom ambasadoru Nicholasu Burnsu zbog nenajavljene posjete Pelosi Tajvanu.

- Priroda posjete Pelosi je izuzetno zlobna, a posljedice su vrlo ozbiljne - rekao je ambasadoru Burnsu zamjenik ministra vanjskih poslova Kine Xie Feng.

VEZANI TEKST - Pelosi stigla na Tajvan, Kina digla avione, isplovila dva najveća ratna broda

"Sjedinjene Američke Države moraju platiti cijenu za svoju grešku. Kina će poduzeti neophodne i odlučne kontramjere", rekao je Xie američkom ambasadoru, a objavio je kineski dnevnik "Global Times".

Posjetu Pelosi je nazvao "bezobzirnim potezom", te je Burnsu kazao da je SAD trebao "spriječiti Pelosi da postupi protivno historijskom trendu, ali umjesto toga je bio u dogovoru s njom, što pogoršava napetost u Tajvanskom moreuzu i ozbiljno šteti kinesko-američkim vezama."

"Kineska strana neće sjediti skrštenih ruku", rekao je Xie ambasadoru Burnsu, te je naglasio da posjeta predstavlja "ozbiljnu provokaciju i kršenje principa 'jedne Kine'".

S druge strane, iz Bijele kuća brani posjetu predsjedavajuće Zastupničkog doma Pelosi Tajvanu, napominjući da je odgovor zvaničnog Pekinga "nažalost u skladu s onim što smo očekivali".