open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
U parlamentu RS-a danas o povlačenju članova o rezervnom sastavu policije
U budućem periodu, kako se dodaje, MUP RS-a će ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za uvođenje rezervnog sastava policije u svoje strukture
25.06.2019. u 08:12
get url
text

U Banjoj Luci će danas biti nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na čijem dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, iz koje su povučeni članovi koji se odnose na uspostavljanje rezervnog sastava policije RS-a.

- S obzirom na to da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, koji se nalazi u proceduri u Narodnoj skupštini, povlačimo članove koji se odnose na rezervni sastav policije - saopćeno je jučer iz entitetske policije.

U budućem periodu, kako se dodaje, MUP RS-a će ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za uvođenje rezervnog sastava policije u svoje strukture. Najavili su i da će Jedinice za podršku promijeniti naziv u žandarmeriju.

Zastupnici bi danas trebalo da razmatraju i prijedloge zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnom redu i miru te oružju i municiji. Prethodno je u Narodnoj skupštini predviđeno razmatranje Prijedloga zakona o sigurnosti kritičnih infrastruktura u RS-u. Na dnevnom redu su prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dobit, društvima za osiguranje, unutrašnjem platnom prometu i fiskalnim kasama. 

Zastupnici bi trebalo da se izjasne i o izmjenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, te duhanu. U prvom dijelu sjednice entitetskog parlamenta usvojena je informacija o sigurnosti u RS-u u 2018. godini i prva četiri mjeseca ove godine, kao i šest zakona te odluka o izradi Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko - Rača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.