open-navfaktor-logo
search
Sjednica u toku
U Parlamentu odobren Izvještaj o radu Vlade FBiH u 2018. godini
Pozivajući parlamentarce da glasaju za izvještaj, prethodno je premijer Fadil Novalić naveo da je procenat izvršenja planiranih Vladinih aktivnosti u 2018. godini 86 posto
09.10.2019. u 13:43
get url
text

Izvještaj o prošlogodišnjem radu Federalne vlade odobren je većinom glasova na sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, koja je u toku.

Pozivajući parlamentarce da glasaju za izvještaj, prethodno je premijer Fadil Novalić naveo da je procenat izvršenja planiranih Vladinih aktivnosti u 2018. godini 86 posto.

Od statističkih podataka, naveo je također da je Vlada u izvještajnom periodu utvrdila 33 prijedloga zakona i uputila ih u parlamentarnu proceduru, kao i 22 zakona u formi nacrta, 11 prijedloga odluka, 22 izjašnjenja na amandmane predlagane u Parlamentu na neke do zakona, te među brojnim drugim aktima, 23 mišljenja na predložene zakone.

Federalni premijer je kazao i da je 2018. godine održana 61 sjednica Vlade, od toga 33 redovne i 28 tematskih. Neke su bile hitnog karaktera.

Podsjetio je također na strateške ciljeve Vlade u izvještajnom periodu, među njima na očuvanje makroekonoske stabilnosti, unapređenje fiskalne discipline i jačanje budžetske odgovornosti.

O Vladinom izvještaju su članovi Zastupničkog doma glasali na današnjoj sjednici dva puta jer je iz Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH izražena sumnja u ishod prvog kruga glasanja, obavljenog tajno, elektronskim putem, kada se pozitivno izjasnilo 58 zastupnika od neophodnih 50.

Damir Mašić je u ime Kluba SDP-a zahtjev za ponovljenim glasanjem obrazložio riječima da se danas obavljena zastupnička rasprava o izvještaju, kada je izrečeno niz primjedbi, razlikuje od ishoda glasanja kojim je Vladi izražena podrška u vezi s njenim prošlogodišnjim djelovanjem.

U drugom krugu, zastupnici su na zahtjev SDP-a glasali pojedinačno na osnovu prozivke i tada se ispostavilo da izvještaj Vlade podržava 61 član Zastupničkog doma, više nego u prvom krugu.

Na sjednici je također većnom glasova odobren Vladi izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg federalnog budžeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.