open-navfaktor-logo
search
Gašenje predajnika
U Parlamentu BiH traže spašavanje TV kuća, RAK poručio da neće doći do medijskog mraka
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) krenula je sa gašenjem predajnika koje trenutno koriste komercijalni mediji, a da ne bi došao u pitanje njihov opstanak i da ne bi došlo do medijskog vakuuma u BiH, Klub zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zatražio je da se ovaj problem riješi.
07.07.2021. u 12:02
get url
text

Kako su naveli u inicijativi koja je na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, postoje dva načina da se prevaziđe problem i traže od RAK-a da po njima postupi.

- Od Regulatorne agencije za komunikacije traži se da u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative izda nalog javnim servisima da komercijalnim medijima omoguće u regijama Sarajevo, Banja Luka i Mostar, gdje postoji MUX A, ulazak spornih TV kanala u isti ili da oštećenim TV stanicama dozvoli da privremeno na lokacijama Kozara, Trebević i Majevica, o svom trošku, uključe DVT predajnike s privremenim korištenjem spektra iz MUX-a C ili D, s obzirom na to da je taj frekventni spektar trenutno slobodan, do zaživljavanja ovih MUX-ova, uz njihovu obavezu da ih ugase kada zaživi neki od navedenih MUX-ova – navedeno je u inicijativi o kojoj se danas treba raspravljati i glasati.

VEZANI TEKST - Odobašić: Nije tačno da je RAK odobrio Telemachu ubiranje "poreza" od građana BiH

Gašenje predajnika vršit će se po fazama, počev od 1. jula do kraja ove godine, a o tome je RAK obavijestio 26 komercijalnih medija. U pitanju su, između ostalog, Al Jazeera Balkans, ATV, Hayat, OBN, TVSA...

Kako je pojašnjeno u inicijativi, gašenje predajnika vrši se prema zahtjevu Republike Hrvatske, zbog uvođenja 5G pristupne mreže, s obzirom na to da bi nastavak korištenja spornih predajnika ometao provođenje ove aktivnosti u susjednoj Hrvatskoj. Prema potpisanom sporazumu Bosna i Hercegovina je dužna otkloniti te smetnje.

- Gašenjem ovih predajnika dolazi do ogromnog medijskog vakuma u Bosni i Hercegovini, te su vlasti u Bosni i Hercegovini dužne omogućiti građanima pristup informacijama, a komercijalnim medijima da nesmetano nastave obavljati svoju izuzetno važnu funkciju u društvu, informisanja građana. Gašenjem ovih predajnika ugroženo je ispunjavanje obaveza koje su komercijalne televizije preuzele potpisivanjem ugovora prije donošenja ovakve odluke od strane Regulatorne agencije za komunikacije, a na taj način bi se doveo u pitanje i nastavak njihovog rada – navedeno je u inicijativi.

Istakuto je da su državne vlasti odgovorne za kašnjenje procesa digitalizacije i trebaju poduzeti mjere kojima će se otkloniti opasnost koja prijeti komercijalnim medijima.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije odgovorili su nam da ne mogu vršiti bilo kakvu zamjensku dodjelu analognih frekvencija jer ovaj tehnološki standard ITU više ne prepoznaje, zbog čega se analogni TV signal u Evropi ne štiti i ne koordiniše još od 2015. godine.

Očekuju da će slične zahtjeve kao Hrvatska uputiti i ostale susjedne države.

Ipak, uvjeravaju da u BiH neće biti "medijskog mraka".

VEZANI TEKST - BiH jedna od rijetkih zemalja u kojim se još emitira analogni TV signal

- Agencija će osigurati da svaki nosilac dozvole za TV emitovanje na zemaljskoj mreži u BiH ostvari pravo na distribuciju signala do jednog od kablovskih operatera, odnosno do distributivnog čvorišta, čime se osigurava kontinuitet emitovanja signala i programa, do trenutka kada počnu sa radom digitalni multipleksi na teritoriji BiH – odgovorili su nam iz RAK-a.

Draško Milinović, generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH, poručio je da u BiH neće biti takozvanog medijskog mraka jer su svi u BiH dužni da poštuju pravilo regulatora 79/2016, kojim komercijalne televizije u područjima u kojima su imale analognu zemaljsku pokrivenost prelaze u tzv. kablovsku distribuciju.

- Onog momenta kada u BiH proradi prvi komercijalni multipleks, bit će u mogućnosti da ukoliko žele, svoj signal emituju putem digitalnog zemaljskog sistema. Riječ je o tranzicionom periodu do uspostavljanja digitalnog zemaljskog emitovanja u BiH – dodao je, između ostalog, Milinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.