open-navfaktor-logo
search
Utvrđeni rezultati
U Parlamentu BiH 14 stranaka, Federacije BiH 11 i NSRS-u osam
Najviše mandata - devet, ima SDA, šest SNSD, te po pet koalicija okupljena oko HDZ-a BiH i SDP-a
22.10.2018. u 16:43
get url
text

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je utvrdila rezultate Općih izbora održanih 7. oktobra prema kojima će u Zastupničkom domu Parlamenta BiH biti parlamentarno 14 stranaka.

Najviše zastupnika, i to devet (osam iz FBiH i jedan iz RS-a), imat će SDA, šest SNSD, a po pet koalicija HDZ BiH,HSS,HKDU BiH,HSP-HNS,HSP dr Ante Starčević BiH,HDU BiH i SDP BiH. 

Koalicija DF-GS i SDS će imati po tri zastupnika, a SBB, Naša stranka i PDP po dva, dok će po jednog zastupnika imati čak pet stranaka, i to Nezavisni blok, PDA, a-SDA, DNS i Socijalistička partija. 

Inače, Zastupnički dom PS BiH broji 42 zastpnika, od kojih se 28 bira iz FBiH, a 14 iz entiteta RS.

Za formiranje parlamentarne većine potrebno je osigurati glasove 22 zastupnika.

U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH će biti zastupljeno 11 stranaka. 

Najviše mandata pripalo je SDA-u 27, dok je SDP-u BiH i koaliciji HDZ BiH,HSS,HKDU BiH,HSP-HNS,HSP Dr. Ante Starčević BiH,HDU BiH,HSS Stjepan Radić pripalo po 16 mandata. Koaliciji DF-GS pripalo je 10 mandata, SBB-u osam, a Našoj stranci šest mandata. Po četiri mandata imaju Nezavisni blok i PDA, a po dva a-SDA, koalicija Hrvatsko Zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH-HNL i stranka Narod i pravda, te jedan mandat je pripao Laburističkoj stranci. 

Zastupnički dom Parlamenta FBiH broji ukupno 98 zastupnika, a za formiranje parlamentarne većine nužno je osigurati 50 glasova podrške zastupnika. 

U budućem sazivu Narodne skupštine RS-a egzistirat će ukupno osam stranaka. Najviše mandata ima SNSD 28, a slijedi SDS-SRS-SRS RS sa 16 mandata, te DNS sa 12 mandata. PDP će imati devet, Socijalistička partija sedam, Koalicija Zejdno za BiH i koalicija NDP-NS-SNS-Sloboda po četiri mandata, dok će Ujedinjena Srpska imati tri zastupnika. 

Narodna skupština RS-a broji ukupno 83 zastupnika, a za formiranje parlamentarne većine nužno je osigurati podršku 42 zastupnika.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.