Festival je održan s početkom u 16 sati, a prenos uživo pratio je veliki broj mališana posredstvom društvenih mreža.

Program 8. Dječijeg festivala vodila je glumica Isabella Damla Guvenilir koja je javnosti u Bosni i Hercegovini poznata po glavnoj ulozi u popularnoj seriji “Elif“.

Među učesnicima 8. Dječijeg festivala bio je i predsjednik Instituta "Yunus Emre" Seref Ates koji je podsjetio da se festival prethodnih godina održavao u dvorani u Zenici te je dodao da se nada što skorijem ponovnom susretu.

Turski ambasador u Bosni i Hercegovini Haldun Koc izrazio je zadovoljstvo da je Dječiji festival i ove godine održan, uprkos pandemiji koja je pogodila cijeli svijet.

- Po okončanju pandemije sve ove aktivnosti će biti nastavljene. I današnji program je bio svojevrsna potvrda za to - poručio je ambasador Koc.

Ministar obrazovanja, nauke i kulture Zeničko-dobojskog kandona Spahija Kozlić istakao je da je festival organiziran u online formatu kako bi se zaštitilo zdravlje djece te je izrazio nadu da će naredne godine ta manifestacija ponovo okupiti hiljade mališana u Zenici.

Šef Direkcije za obrazovanje u Istanbulu Levent Yazici kazao je da 210 škola iz BiH i Istanbula potpisalo protokole o bratimljenju i da je to pokazatelj dobre saradnje.

- Uvjeren sam da će to lijepo jedinstvo trajati godinama. Želim da što prije pobijedimo pandemiju i da nastavimo jačati naše veze - poručio je Yazici.

U bogatom kulturnom i zabavnom program ovogodišnjeg Dječijeg festivala učestvovala su poznata imena kulturnih i sportskih scena iz Turske i BiH, uključujući Amela Tuku, Mirzu Selimovića i Dženana Lončarevića.

Nastupili su i učenici iz bratimljenih škola iz BiH i Istanbula, a na kraju festivala održan je i koncert bosanskohercegovačkog izvođača Latifa Močevića.

Institut "Yunus Emre" od 2011. godine organizira Dječiji festival koji okuplja hiljade učenika iz škola širom BiH. Festival se organizira kao finalna manifestacija godišnjih aktivnosti u okviru projekta “Moj izbor je turski“ koji je u proteklih osam godina hiljadama učenika omogućio izbor da uče turski jezik u školama.