open-navfaktor-logo
search
Uspostava sigurnosti
U operaciji "Izvor mira" na sjeveru Sirije do sada neutralizirano 653 terorista
U saopćenju na Twitteru se navodi da Turske oružane snage u skladu s planom uspješno provode operaciju na istočnoj obali Eufrata
16.10.2019. u 20:16
get url
text

Broj neutraliziranih terorista PKK/PYD-YPG-a u okviru operacije "Izvor mira" na sjeveru Sirije porastao je na 653.

Ministarstvo odbrane Turske je potvrdilo da su do sada u operaciji "Izvor mira" neutralizirano ukupno 653 terorista.

U saopćenju na Twitteru se navodi da Turske oružane snage u skladu s planom uspješno provode operaciju na istočnoj obali Eufrata.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je jučer kazao da je od terorista oslobođeno područje od skoro hiljadu kilometara kvadratnih i da će operacija trajati do konačne neutralizacije prijetnje.

PYD/YPG je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Europskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi oružanu borbu protiv Turske.

Turske snage sigurnosti se odlučno bore protiv terorističke organizacije PKK u toj zemlji, ali i protiv njegovih ogranaka u Siriji i Iraku. Poziva se i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno "pravo na samoodbranu".

Turske snage su već provele dvije uspješne antiterorističke operacije na sjeveru Sirije i to "Štit Eufrata" i "Maslinova grana" tokom kojih su šira područja na zapadnoj obali Eufrata oslobođena od terorista.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.