open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
U Općoj bolnici u Sarajevu od srijede novi način naručivanja pacijenata za prvi i kontrolni pregled
Opća bolnica "Prim. dr Abdulah Nakaš" uvodi novi način naručivanja, za prvi i kontrolni pregled, putem Integralnog informacionog sistema (AIS/BIS). Uvođenje e-Uputnice za poliklinički dio (specijalističko-konsultativne službe) počinje, ove sedmice, od srijede - 15. marta.
13.03.2023. u 12:05
get url
text

Kako navode u saopćenju za javnost, pacijent kojem je potreban prvi pregled treba se najprije javiti svom ljekaru porodične medicine gdje će, putem e-Uputnice, dobiti prvi raspoloživi termin za specijalističko-konsultativnu službu Opće bolnice, na toj uputnici će biti upisan datum i vrijeme pregleda. Kao primjer navode naručivanje za Kabinet za ortopediju i traumatologiju. 

- Pacijent kojem treba prvi pregled kod ljekara specijaliste ortopeda odlazi kod ljekara porodične medicine po e-Uputnicu. Potom ljekar porodične medicine, u Integralnom informacionom sistemu (BIS/AIS),  otvara kreirani kalendar narudžbi i zakazuje prvi slobodan termin (npr. u 8.15 sati na dan 20.03.2023.). Po dolasku sljedećeg pacijenta, koji ima potrebu za istom vrstom zdravstvene usluge, ljekar porodične medicine zakazuje naredni slobodni termin (npr. u 8.30 sati i tako redom do 14 sati) - naglašava se. 

Kontrolni pregled u okviru mjesec dana, koji je potrebno uraditi kod ljekara Opće bolnice, zakazuje ljekar porodične medicine putem Integralnog informacionog sistema (AIS/BIS).

- Pacijent kojem je potreban kontrolni pregled, izvan okvira od mjesec dana, postupa na isti način kao za prvi pregled. Navedeni način naručivanja se ne odnosi na urgentna stanja, koja će se i dalje zbrinjavati u Urgentnom centru. 

Planirano je da do kraja marta bude vrijeme adaptacije na novi sistem naručivanja pacijenata, te ćemo pružiti uslugu i pacijentima koji imaju uputnicu izdatu na dosadašnji način, a od narednog mjeseca svi pregledi će se zakazivati putem e-Uputnice. Molimo pacijente da poštuju novi način zakazivanja termina pregleda, jer će na taj način smanjiti čekanje na pregled i nepotrebne gužve u čekaonicama - navode iz Opće bolnice.                    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.