open-navfaktor-logo
search
Pooštrene mjere
U Općini Stari Grad vjenčanja samo uz svjedoke, u Novom Sarajevu i Centru mjere temperaturu
Općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Ilidža pooštrile su privremene mjere radi sprečavanja širenja koronavirusa, u koje je uključeno i ograničeno kretanje građana u prostorijama općina. 
13.03.2020. u 14:22
get url
text

Kako je saopćeno iz Općine Stari Grad, privremene mjere stupile su na snagu početkom ove sedmice kada je kretanje građana/stranaka ograničeno samo na prostor šalter-sale.

- Kako bi se djelovalo preventivno i ograničila mogućnost širenja zaraze, od danas se rad šalter-sale skraćuje od 07:30 do 16 sati. Mole se građani da dolaze u Općinu Stari Grad samo u hitnim i neodložnim situacijama jer će se maksimalno ograničiti broj stranaka koje mogu istovremeno boraviti u šalter-sali. Na ulazu u salu postavljen je sto sa dezinfikacionim sredstvom i svima će prije ulaska biti naložena dezinfekcija ruku. Uposlenici u šalter-sali rade sa zaštitnim maskama i rukavicama - navode iz Općine Stari Grad.

U Općinu samo u hitnim situacijama

Upozoravaju građane, kao i uposlenike, da ne dolaze u prostorije Općine ukoliko imaju povišenu temperaturu, kašlju ili ukazuju na neke druge simptome koji mogu biti u vezi sa korona virusom.

- Podsjećamo, u cilju sprečavanja širenja virusa, građanima/strankama nije dozvoljeno kretanje unutar zgrade Općine Stari Grad. Sve usluge ostvaruju se u šalter-sali, gdje su službe koje rade sa strankama rasporedile svoje uposlenike. Naglašavamo, za vrijeme trajanja privremene mjere, građani trebaju dolaziti u Općinu samo u hitnim i nedložnim situacijama - stoji u saopćenju.

S obzirom na preporuke Kriznog štaba o okupljanjima na javnim mjestima, Općina Stari Grad tokom trajanja privremene mjere neće dozvoliti vjenčanja parova u većim grupama.

- Vjenčanja će budući parovi do daljnjeg moći zakazivati samo u prisustvu svjedoka i matičara. Ova mjera se odnosi na vjenčanja koja se održavaju u sali za vjenčanja Općine Stari Grad. Također, do daljnjeg se neće moći ugovoriti izlazak matičara Općine u hotele, restorane ili druge lokacije gdje su planirane svadbe i okupljanje većeg broja ljudi - ističu iz Općine Stari Grad.

S obzirom na to da je u šalter-sali prethodnih dana zabilježen veći broj zahtjeva stranaka koje su potraživale određenu dokumentaciju kako bi aplicirali na javne pozive, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić poziva sve nadležne institucije koje su raspisale određene javne pozive da produže rokove, a da bi se izbjegle gužve u šalter-sali, za građane koji budu željeli ovjeriti dokumente i prijaviti se na pozive, potrebno je produžiti rokove tekućih poziva i oglasa imajući u vidu novonastalu situaciju, navode iz Općine stari Grad.

Poseban režim

Službe Općine Novo Sarajevo od ponedjeljka će raditi po posebnom režimu sve dok traje opasnost od širenja koronavirusa, a najmanje 15 narednih dana.

- Već je izvršena dezinfekcija zgrade Općine Novo Sarajevo, a svim uposlenicima i strankama od ponedjeljka, 16. marta na ulazu u zgradu Općine bit će izmjerena tjelesna temperatura bezkontaktnim toplomjerom, te izvršena dezinfekcija ruku. Šalter-sala će raditi po ustaljenom radnom vremenu do 17.30 sati, ali po posebnom režimu i u smanjenim kapacitetima - navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako će po jedan službenik raditi na prijemu podnesaka i u matičnom uredu, dok će dva službenika raditi na ovjeri dokumenata.

- Ulaz u šalter-salu će biti omogućen u manjim grupama od po troje do četvoro stranaka, kojima će također na ulazu biti mjerena tjelesna temperatura i biti dezinfikovane ruke. Sva rješenja i uvjerenja općinskih službi u narednih petnaest dana će biti otpremljena strankama putem pošte, osim rješenja Službe za privredu, budžet i finansije – odobrenja za rad, koja stranke moraju preuzeti lično. Predmetna rješenja moći će se preuzeti u posebnoj prostoriji u prizemlju zgrade općine, svakim radnim danom od 12 do 13 sati - stoji u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

Službenici Općine će cijeniti hitnost postupanja u pojedinim predmetima, te iznimno pozivati stranku, a njihov prijem će biti organizovan u posebnim prostorijama. Svi službenici u kontaktu sa strankama dužni su nositi zaštitne maske, te redovno dezinfikovati ruke sredstvima za dezinfekciju.

- Svi javni događaji na području općine su otkazani, a rad centara za zdravo starenje su obustavljeni do daljnjeg radi preventivne zaštite osoba treće životne dobi. Aktivnosti u Dječijoj kući i Međunarodnom centru za djecu i omladinu su reducirane, dok se sve manifestacije i treninzi u Sportskoj dvorani "Novo Sarajevo" otkazuju - ističe se. 

Često prati ruke

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić apelovao je na građane ove lokalne zajednice da se striktno pridržavaju mjera koje je donio Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH, namijenjenih suzbijanju virusa korona. On je naglasio da nema mjesta panici.

- Jedna od preventivnih mjera je zabrana javnih okupljanja iz preventivnih razloga, te stoga se mole građani da bez prijeke potrebe ne dolaze u prostorije općine i mjesnih zajednica. Svako od nas treba da posmatra ne samo svoje zdravstveno stanje, nego stanje i onih oko sebe i da svi zajedno učestvujemo u borbi protiv ove pandemije - dodao je načelnik Memić.

Apeluje se na građane da koriste telefone za informisanje o toku svojih predmeta, a službenici ove lokalne zajednice stoje im na raspolaganju.

- Ponavljamo još jednom da je potrebno učestalo prati ruke toplom vodom i tečnim sapunom minimalno 20 sekundi i obavezno provoditi mjere respiratorne higijene. Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete ili otežano dišete, a u posljednje vrijeme ste boravili u Kini, Italijii, Južnoj Koreji ili Iranu ili ste bili u bliskom kontaktu sa osobama koje su u posljednjih 14 dana došle iz ovih područja, telefonom se obratite Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo, kako biste dobili daljnje instrukcije - navodi se u saopćenju Općine Ilidža.

Dezinfekcija ruku,pa predaja podneska

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić takodđer je donio odluku o posebnom režimu rada općinskih službi dok traje opasnost od širenja kroonavirusa. 

Sve stranke koje traže uslugu u Matičnom uredu će ulaziti u grupama od po šest ljudi, a pojedinačno na protokol, dok će ostali građani na svoj red čekati u natkrivenom predulazu u Matični ured. Svi koji budu ulazili u Matični ured i prostor Općine će na ulazu od uposlenika dobiti sredstvo kako bi izvršili dezinfekciju ruku prije predaje podnesaka. Osim toga, svim strankama koje budu dolazile u prostorije Općine Centar će "elektronskim putem biti izmjerena tjelesna temperatura".

Radno vrijeme Matičnog ureda od će biti do 16 sati, a ulazak u prostor Općine Centar, osim protokola i Matičnog ureda, do daljnjeg neće biti omogućen, osim u hitnim i prioritetnim slučajevima o čemu se stranke mogu informisati putem telefona službi. Ostale sarajevske općine nisu se zvanično oglasile o uvođenju preventivnih mjera tokom rada njihovih općinskih službi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.