open-navfaktor-logo
search
Dan šehida u BPK
U odbrani Goražda živote je položilo oko 2.000 branilaca
Dova pred duše šehida uči se u svim mesdžidima i džamijama na području Muftijstva goraždanskog, a u džamiji Kajseriji u Goraždu danas će svim šehidima biti poklonjena hatma-dova
05.06.2019. u 13:07
get url
text

Drugi dan Ramazanskog bajrama, Dan šehida, obilježen je i na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Delegacije zvaničnika BPK i Grada Goražda, islamske zajednice, porodica šehida i Oružanih snaga BiH odale su počast šehidima ovog dijela BiH polaganjm cvijeća na centralnom spomen-obilježju "Goražde grad heroj, svojim braniocima" te obilaskom mezarja Kolijevke, Glamoč, Omeđak i Baćci.   

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde Admir Osmahspahić podsjetio je na značaj ovog datuma koji se obilježava godinama u saradnji s goraždanskim muftijstvom, u spomen na najhrabrije i najčasnije sinove BiH.

- U odbrani Goražda živote je položilo oko 2.000 branilaca i prema toj činjenici se trebamo odnositi s poštovanjem. Šaljemo poruku s ovog mjesta da se ljudi osvijeste nakon toliko godina jer svake godine nas je sve manje da obilazimo mezarja najboljih bosanskih sinova - kazao je Osmahspahić.

Ohrabrujućom smatra započetu rekonstrukciju centralnog spomen-obilježja u okviru koje će, uz izgradnju "Kapije života", biti uklesana imena svih poginulih branilaca Goražda.  

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić ocjenjuje kako se ne može biti zadovoljno odnosom prema Danu šehida generalno u BiH.

- Ne znam zašto je to tako, mi smo u Islamskoj zajednici počeli tu priču, radit ćemo i učestvovati u njoj jer nas ne bi bilo nigdje da njih nije bilo, taj dug prema njima ne možemo vratiti ničim. Njima ne treba ništa s naše strane, a naša je obaveza da ih se sjećamo, da naši sugrađani u većem broju dolaze i iskazuju poštovanje onima koji su najbolji od nas - poručio je muftija Pitić.

Dova pred duše šehida uči se u svim mesdžidima i džamijama na području Muftijstva goraždanskog, a u džamiji Kajseriji u Goraždu danas će svim šehidima biti poklonjena hatma-dova.

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta IZ u BiH 1995. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.