open-navfaktor-logo
search
Priznanje za Džeku
U odabranom društvu: Dijamant među najboljim strijelcima protekle decenije
Kapiten fudbalske reprezentacije BiH je u 432 utakmice za Wolfsburg, Manchester City i Romu postigao ukupno 196 golova
02.01.2020. u 15:14
get url
text

Poseban pečat protekloj fudbalskoj deceniji, bez mnogo sumnje, dali su vjerovatno dvojca najboljih fudbalera na svijetu svih vremena, Lionel Messi i Cristiano Ronaldo.

Rijetki će priznati, pogotovo navijači Reala, ali El Clasico više nije ono što je bio u vrijeme dok je Portugalac nosio dres Los Blancosa, a rivalitet Ronalda i Messija uvijek je davao dodatnu dimenziju rivalstvu između dva španska velikana.

Da su dvojica fantastičnih napadača obilježila proteklu dekadu evropskog i svjetskog fudbala najbolje govore i podaci koje je objavio Transfermarkt, a koji se odnose na najbolje strijelce u najjačih deset fudbalskih liga u protekloj deceniji.

Naime, Lionel Messi je u protekloj dekadi u 521 utakmici postigao nevjerovatna 522 gola, dok je Ronaldo drugi s 477 golova u 487 utakmica. Među najboljih pet su Robert Lewandowski (454 utakmice - 324 gola), Edinson Cavani (447 utakmica - 309 golova) i Luis Suarez (445 utakmica - 303 gola).

Visoko na ovoj listi rangiran je i Edin Džeko. Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine je u 432 utakmice za Wolfsburg, Manchester City i Romu postigao ukupno 196 golova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.