open-navfaktor-logo
search
KJKP Park
U novom naselju zasadili lipe: Četverogodišnjak i njegov mlađi brat rasti će zajedno sa svoja dva stabla
Jedan četverogodišnji dječak i njegov brat, koji ima svega trideset dana, od danas će rasti zajedno sa svoja dva stabla, u sarajevskom naselju Hrasno, gdje su nedavno doselili.
13.05.2020. u 18:17
get url
text

Za nekoliko godina danas četverogodišnji Sarajlija i njegov mlađi brat moći će s ponosom svojim drugovima pričati lijepu priču o tome kada su doselili u Hrasno, u Novom Sarajevu, a koliko dugo stanuju tu moći će mjeriti i visinom svoje dvije lipe koje od danas, u njihovo ime rastu u blizini zgrade u kojoj žive i igrališta na kojem će se igrati.

Rođenje mlađeg sina u doba koronavirusa, u vrijeme kada je u svijetu i njihovom gradu vladalo pravo vanredno stanje, kupovina novog stana, selidba i prvo proljeće na novom naselju bili su razlog njihovim roditeljima da sve novitete i zahvalnost što imaju dva prekrasna djeteta obilježe na najljepši mogući način, tako što će svojoj djeci, ali i komšijama pokloniti najljepši dar, dva nova mlada, prekrasna stabla.

- Znali su da je preduzeće Park od prošle godine pokrenulo inicijativu-saradnju sa građanima da zajednički novim mladim stablima obogaćuju sarajevske parkove i travnjake. Znali su i da Park ima vlastiti rasadnik u kojem uzgaja sadnice drveća, ali i da u dogovoru obezbjeđuje besplatnu stručnu pomoć, alat i rad prilikom sadnje tih stabala. Obratili su se preduzeću Park s prijedlogom i dogovori o lokaciji, odabiru stabala i sve potrebno vrlo brzo bili su gotovi. Danas kada njihov mlađi sin puni prvi mjesec života, mlada porodica okupila se ispred zgrade, u blizini igrališta i dočekali Parkovu ekipu koja je dovezla stabla i došla da pripremi zemljište, a onda su zajedno obavili sadnju i prvo zalijevanje - navodi se na zvaničnnoj Facebook stranici KJKP Park.

U svemu glavnu ulogu naravno imao je stariji sin, koji je uz pomoć mame i tate zasadio i svoje, ali i bratovo drvo. Presretni dječak obećao je da će stabla zalijevati da izrastu u najljepše lipe u Sarajevu, ali da će ih i čuvati da ih drugi ne polome i ne unište. Pozvao je i svoje komšije da mu pomognu da se njegova obećanja ispune.

Osmijeh na dječakovom licu bio je dovoljan da i radnici Parka znaju da mladi roditelji koji su nedavno doselili u Hrasno odgajaju prekrasnog budućeg ekologa i zaštitnika svoje okoline, te poručili i drugima da na isti način poklone svom gradu nova, mlada stabla.

- Preduzeće Park na svaki poziv ovakve vrste odgovorit će odmah, jer jedino zajedno Sarajevu ćemo omogućiti da ima najljepše zelene površine i parkove - dodali su iz KJKP Park.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.