Subota, 08.05.2021.

U Novi Pazar stiglo 10 respiratora i vojna bolnica, u subotu stiže avion sa pomoći iz Turske

U Opću bolnicu (OB) Novi Pazar večeras je dopremljeno deset respiratora, a Vojska Srbije u krugu te ustanove postavlja šatorsku bolnicu s pratećom opremom.

Koordinator Opće bolnice u Novom Pazaru dr. Mirsad Đerlek poručio je građanima Novog Pazara i Sandžaka da mogu biti malo mirniji jer, kako je naveo, već postoje bolji uslovi za borbu s koronavirusom.

- Imali smo 18, a sad imamo 28 respiratora. Daj Bože da niko ove respiratore ne upotrijebi, ali ti nam respiratori daju sigurnost koji će biti od velikog značaja. Iza nas stoji Vlada Republike Srbije, dijaspora, svi građani Novog Pazara. Tražimo pomoć i savjet od svakoga - rekao je Đerlek izrazivši optimizam da će "zlo koje je nevidljivo i koje nas napada biti pobjeđeno".

Upitan šta je trenutno najpotrebnije Općoj bolnici u Novom Pazaru, Đerlek je rekao da imaju sve, ali moraju da razmišljaju šta će da bude za 10 ili 20 dana.

- Ne znamo dokle će da traje ovo čudo neviđeno. Ljudi non-stop zovu, cijeli svijet se javio. Država je uz nas, predsjednik (Aleksandar Vučić) je uz nas - poručio je Đerlek koji je prije tri dana postavljen za koordinatora OB u Novom Pazaru.

Za previđanja da će narednih dana doći do smanjenja broja zaraženih, Đerlek kaže da epidemiolozi najavljuju da će "pik" trajati u narednih 7-10 dana.

- Ne smije to niko da garantuje. Čim nekog ne vidiš, a boriš se protiv njega od kud znaš šta će da ti se pojavi - rekao je Đerlek.

Zbog ograničenih kapaciteta OB Novi Pazar i priliva pacijenata Voska Srbije će, prema riječima Đerleka, instalirati vojnu bolnicu sa 170 kreveta, opremom i osobljem.

Respiratori kao i vojna bolnica su u Novi Pazar dopremljeni po nalogu predsjednika Srbije.

OB Novi Pazar dobila je status regionalne kovid bolnice i u njoj se hospitalizuju pacijenti sa područja Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Prethodnog dana u OB Novi Pazaru je bilo 205 hospitalizovanih pacijenata, a pet je preminulo.

Ambasador Republike Turske u Beogradu Tanju Bilgic uputio je danas pismo predsjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmini Curić u kojem je obavještava o pomoći Turske koja sutra stiže u Sandžak.

U pismu se, između ostalog, navodi da će sutra vojni avion s medicinskom opremom sletjeti na aerodrom u Beogradu.

- Povodom pisma za pomoć koje ste uputili predsjedniku Turske u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća zbog trenutne situacije u Novom Pazaru, želim da Vas obavijestim da smo sa Srbijom potpisali ugovor o donaciji. U okviru toga, sutra će jedan vojni avion sletjeti na aerodrom u Beogradu i tom prilikom će biti uručena pomoć Turske. Ona će biti dostavljena bolnici u Novom Pazaru, a obuhvata velike količine medicinske opreme koja je potrebna bolnici u Novom Pazaru - stoji u pismu.

Ambasador Bilgic je u pismu predsjednici Vijeća također uputio i hatarnamu povodom preseljenja na ahiret predsjednika Izvršnog odbora prof. dr. Hasima Mekića.

Bošnjačko nacionalno vijeće nedavno je uputilo poziv za pomoć predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu u kojem je zatraženo upućivanje hitne medicinske pomoći Sandžaku.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh