I u Službi za zapošljavanje Doboj-Istok ranije su nam potvrdili kako su upoznati sa problemom nezaposlenih, nemogućnosti otvaranja računa u banci, pa su ih usmjeravali da račune otvore u Gračanici ili Doboju.

VEZANI TEKST - Mnogi nezaposleni ne mogu otvoriti transakcijske račune zbog pomoći Vlade FBiH jer su banke "prebukirane"

Pojašnjenje smo potražili u NLB banci koja ima poslovnicu u Doboj-Istoku.

- Na nivou svih poslovnica NLB banke Sarajevo, posebno u Tuzlanskom kantonu, klijentima se neometano otvaraju tekući računi u svrhu ostvarivanja prava na naknadu od biroa za zapošljavanje za sva nezaposlene osobe, poštujući interne procedure i zakonske odredbe.

Zbog velikog broja zahtjeva za otvaranje računa, klijenti su obaviješteni da račun mogu otvoriti u periodu od 8 do 12 sati, kako bismo omogućili nesmetan redovni rad svake poslovnice.

U periodu od 01. do 18.10. samo na nivou tuzlanskog kantona, otvoreno je više od 2.500 tekućih računa što govori u prilog tome da NLB banka kontinuirano i bez smetnji radi na otvaranju računa klijenata koji imaju pravo na navedenu naknadu - navode iz Marketinške službe banke.

U NLB banci smo upitali koliko će nezaposlenima odbiti za otvaranje računa.

- Otvaranje tekućeg računa u NLB banci je bez naknade. Kako se radi o standardnom tekućem računu, trošak za vođenje računa uz NLB osnovni paket i a vista račun u konvertibilnim markama mjesečno iznosi 3,99 KM - rekli su nam.

Iz Unicredit banke nam nisu odgovorili koliko će odbiti nezaposlenima za otvaranje računa.