U Njemačkoj bijesni, Kinezi preuzeli dio Mercedesa

objavljeno: 27.02.2018. u 09:47

Kineska automobilska kompanija Gili preuzela je 9,7 posto udjela u njemačkom Daimleru, proizvođaču "mercedesa", što je izazvalo oštru reakciju vlade u Berlinu.

- Njemačka mora osigurati da ne bude eksploatirana od strane drugih država - izjavila je njemačka ministrica ekonomije Brigite Cipries, a prenosi agencija Reuters.

Gilijevo preuzimanje udjela u Daimleru za devet milijardi dolara je, kako ocjenjuje britanska agencija, iznenadilo tržište, jer kineska kompanija prethodno nije alarmirala njemačkog tržišnog regulatora da je prešla granicu vlasničkog udjela od 3,0 i 5,0 posto u kompaniji.

Cipries je, u intervjuu za listove Stuttgarter-Zeitung i Handelsblat, istaknula da investitori moraju da poštuju tržišna pravila.

- Njemačka otvorenost ne smije biti korištena kao kapija za industrijsko-političke interese drugih zemalja - rekla je ona za Handelsblat.

Njemački finansijski i tržišni regulator Bafin je saopćio da nije spreman da komentira potez Gilija, koji je u petak objavio da želi da formira alijansu sa Daimlerom koja će raditi na razvoju električnih i samoupravljajućih vozila.

Daimler je u kratkom saopćenju pozdravio novog akcionara, sa kojim će, kako je saopćeno, moći da "konstruktivno razgovara o promjenama u industriji".