open-navfaktor-logo
search
Hannover
U Njemačku prebačeno 47 maloljetnih izbjeglica bez pratnje iz kampova u Grčkoj
U Njemačku je, kao što je ranije najavljeno, u okviru dogovora o premještaju djece bez pratnje u zemljama Evropske unije (EU), prebačeno 47 maloljetnih izbjeglica iz Grčke.
18.04.2020. u 16:18
get url
text
U grupi su izbjeglička djeca iz Afganistana, Sirije i Eritreje

Vlada Njemačke je početkom aprila saopštila da će do kraja mjeseca primiti maloljetne izbjeglice iz kampova na grčkim otocima, a kojima je potrebna zaštita.

U saopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Njemačke se navodi da je 47 izbjegličke djece bez pratnje avionom prebačeno iz Atine u Hannover.

Djeca će prvo ostati u karantini u Donjoj Saksoniji u periodu od 14 dana, a nakon toga će biti raspoređeni po pokrajinama.

U grupi su izbjeglička djeca iz Afganistana, Sirije i Eritreje, a među njima su i četiri djevojčice. Svih 47 djece su testirani na koronavirus prije polaska iz Grčke.

Evropska komisija je u martu pokrenula inicijativu za premještaj 1.600 djece bez pratnje u zemlje članice.

Među zemljama koje su prihvatile ovu inicijativu su Belgija, Bugarska, Francuska, Hrvatska, Finska, Njemačka, Irska, Portugal, Luksemburg, Litvanija i Švicarska.

Podaci UNICEF-a objavljeni u februaru, kazuju kako se u grčkim kampovima nalazi 5.463 djece bez pratnje.

Također, najmanje 1.772 njih živi u kampovima poput Morie, na Lezbosu za kojeg mnogi upozoravaju da je izrazito neuslovan i da se u njemu nalazi mnogo više ljudi nego što bi to trebalo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.