open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
U Njemačkoj zbog sumnje da je umiješan u napad u Parizu uhapšen Adis Abaz
Kancelarija javnog tužioca u Dresdenu objavila je da je uhapšen čovjek koji je možda učestvovao u napadu u Parizu prije četiri godine
27.06.2019. u 11:03
get url
text

Muškarac iz Bosne i Hercegovine koji je uhapšen u Njemačkoj zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine je, prema informacijama Faktora, Adis Abaz iz Zenice. On je uhapšen u četvrtak prošle sedmice po potjernici iz Belgije. Radi se o osobi povezanoj sa kriminalnim aktivnostima.

Prethodno je u BiH hapšen u više policijskih akcija zbog organiziranog kriminala u vezi sa međunarodnim švercom oružja, ali i droge. Sud BiH ga je 2011. godine osudio na dvije i po godine zatvora zbog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme.

Sud BiH je u martu ove godine potvrdio optužnicu kojom ga tereti da je formirao i postupao kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, a da su Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić postupali kao pripadnici te grupe koja je neovlašteno, radi sticanja imovinske koristi, vršila međunarodnu prodaju i prenos opojnih droga.

Optuženi su, prema optužnici, nudili na prodaju i radi dalje prodaje kupovali, držali, prevozili, prenosili i posredovali u međunardnoj prodaji opojnih droga, slali, isporučivali i na drugi način stavljali u međunarodni promet supstance i preparate koje su propisom proglašene opojnim drogama.

Abaz je inače hapšen i u januaru prošle godine zbog krijumčarenja oružja iz BiH prema Sloveniji, te dalje prema zemljama EU-a. Abazu je tada određen pritvor, ali je brzo ukinut te su mu određene mjere zabrane.

Uhapsili su ga pripadnici Federalne uprave policije, kada su obavljeni pretresi na području Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Tada je iz Tužilaštva BiH saopćeno da je on pod istragom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

- On je osumnjičen u okviru međunarodne operacije koja se vodi u saradnji sa partnerskim agencijama Republike Slovenije, a sa ciljem otkrivanja i procesuiranja pripadnika organizirane kriminalne grupe, čiji pripadnici se terete za nabavku i krijumčarenje iz BiH prema Republici Sloveniji, te dalje prema zemljama EU-a veće količine automatskog naoružanja i streljiva - saopćeno je tada.

Hapšenje je uslijedilo nakon što je 20-ak dana ranije, na području Slovenije, policija otkrila i zaplijenila vozilo bh. registarskih oznaka, specijalno prepravljeno za krijumčarenje robe, u kojem je otkriveno oko 20 automatskih pušaka.

Kancelarija javnog tužioca u Dresdenu objavila je da je uhapšen čovjek koji je možda učestvovao u napadu u Parizu prije četiri godine. Kako pišu njemački mediji, policija je u noći sa 19. na 20. juna 2019. godine uhapsila 39-godišnjeg bosanskog državljanina osumnjičenog da je povezan s terorističkim napadom 13. novembra 2015. godine u Parizu.

Hapšenje je uslijedilo u okviru istrage protiv dvojice bh. državljana kod kojih je u prtljažniku automobila pronađeno 17 ručnih bombi. Njihov "mercedes ML320" je bio parkiran u ulici Bayern, te su uhapšeni za krivično djelo protiv zakona o kontroli ratnog oružja od 20.2.2019. godine.

Evropski nalog za hapšenje izdale su belgijske vlasti zbog sumnje da postoji povezanost sa napadom i masakrom u koncertnoj dvorani Bataclan u Parizu 13.11.2015. godine.

U sklopu opsežnih istraga došlo je do hapšenja osumnjičenog 39-godišnjaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.