VEZANI TEKST - Vijeće roditelja O.Š. Grbavica I u ponedjeljak raspravlja o nastavniku pedofilu

- Izabrani zvaničnici u organima zakonodavne i izvršne vlasti, ispred političke stranke Narod i pravda, poduzet će sve aktivnosti kako bi se onemogućilo neprihvatljivo učešće osoba osuđenih za pedofiliju u nastavnom procesu u Bosni i Hercegovini.

Narod i pravda je, u sličnom slučaju u Brčko Distriktu BiH, kada je osoba osuđena za bludne radnje nad maloljetnim licem, a koja je dobila zaposlenje u javnoj instituciji JZU Zdravstveni centar Brčko, reagovala javno i nedvosmisleno, tražeći od nadležnih organa da zaustavi taj radni angažman i mogućnost da predmetna osoba dolazi u dodir s djecom.

VEZANI TEKST - Hota - Muminović najavila izmjene propisa o radu osuđenih pedofila u obrazovanju

Institucije sistema obavezne su trajno onemogućiti licima koja su osuđena za krivično djelo pedofilija rad s maloljetnim osobama te stati u zaštitu maloljetnika, ali i kompletnog obrazovnog sistema.

Zbog tačnog i istinitog informisanja javnosti ističemo kako osuđeni nastavnik već više od godinu nije zet prvog zamjenika predsjednika Naroda i pravde Kemala Ademovića - ističe se u saopćenju NiP-a. 

Podsjetimo, Samir Alihodžić radi kao nastavnik tjelesnog odgoja u sarajevskoj osnovnoj školi "Grbavica 1", iako je pravnosnažno osuđen na godinu zatvora. U Zakonu o osnovnom obrazovanju i odgoju Kantona Sarajevo (KS) se navodi da je "osnovna škola obavezna donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa svim osobama kojima je izrečena pravosnažna presuda zbog počinjenog krivičnog djela za koje je predviđena kazna veća od tri mjeseca", prenosi slobodnaevropa.org.