open-navfaktor-logo
search
Općina Sapna
U Nezuku okupljanje veterana 28. divizije Armije RBiH pred početak Marša mira
U Nezuku na prostoru Općine Sapna večeras su se tradicionalno okupili veterani 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine i učesnici ovogodišnjeg Marša mira koji će startati sutra ujutro. 
07.07.2022. u 21:07
get url
text

Nakon defilea zastava brigada 28. divizije Armije R BiH uslijedila su obraćanja zvaničnika, a potom je održana i javna tribina o temi "Srebrenica 1995-2022.godine -Sjećanje i značaj proboja".

Predsjednik pododbora za organizaciju Marša mira Amir Kulagić zahvalio je što se okupio značajan broj veterana 28. divizije Armije R BiH i učesnika Marša mira. 

- Podsjećamo se šta su ljudi preživjeli na tom putu smrti od Srebrenice do Nezuka. Kada pričamo o 28. diviziji, to je 28. ratna divizija kopnene vojske. Ona je nastala u najtežim uslovima, u uslovima demilitarizacije.

Srebrenica nije bila samo Zaštićena zona, Srebrenica je bila demilitarizovana zona, a to znači da smo mi Kanadskom bataljonu u aprilu 1993. godine predali naoružanje, u zamjenu da će oni odbraniti narod i teritoriju Srebrenice i omogućiti normalan život. Najodgovorniji za zločine i genocid u Srebrenici jeste velikosrpski projekat oličen u Slobodanu Miloševiću i SANU. Ne smijemo zaboraviti da to što se nama dešavalo da se dešavalo pred očima cijelog svijeta, pred UNPROFOR-om koji ne samo da nije odbranio teritoriju, nego je dozvolio genocid - rekao je Kulagić. 

Marš mira se ove godine organizuje po 18. put, ali je ovogodišnji specifičan jer će se tokom Marša mira klanjati Kurban-bajram.

Načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović istaknuo je da mu je žao što danas tom događaju nisu komandanti Naser Orić i Šemsudin Muminović, a učesnicima Marš mira poželio sretan put.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović je istakao da je organizacija svake godine bolja te podsjetio da se pješačkim pohodom odaje počast žrtvama, ali i svima onima koji su preživjeli put natopljen krvlju. 

Predsjednica Udruženja šehida opštine Srebrenica Kadefa Muhić zahvalila je svima koji su podržali organizaciju Marša mira i 27. godišnjice genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.