open-navfaktor-logo
search
Općina Novi Grad
U Naselju heroja Sokolje gradi se staza za trčanje i košarkaško igralište
Nakon izgradnje fudbalskog terena sa umjetnom travom, u Naselju heroja Sokolje u toku su radovi na izgradnji staze za trčanje, tribina i košarkaškog igrališta.
18.08.2022. u 12:53
get url
text
Naselje Sokolje
get url
text

Nakon što je u prethodnom periodu izgrađen i ograđen fudbalski teren površine oko 800 metara kvadratnih sa umjetnom travom, u sklopu Sportsko - rekreacionog centra "Zlatno polje" u Naselju heroja Sokolje nastavljeni su radovi na ovom značajnom infrastrukturnom projektu, čijom će izgradnjom stanovnici ovog naselja dobiti raznovrsne sadržaje za igru, sport i rekreaciju.

U toku je izgradnja staze za trčanje sa tartan podlogom, nakon čega će se raditi tribine i rasvjeta na fudabalskom terenu, popločanje prilaznih i pješačkih staza, te izgradnja igrališta za basket sa gumenom podlogom.

Vrijednost ugovorenih radova koje izvodi građevinska firma Mibral je oko 400.000 KM. U narednoj fazi, u sklopu kompleksa bit će izgrađeno i odvojeno dječije igralište sa pratećim mobilijarom.

Naselje heroja Sokolje jedno je od najvećih naselja u padinskom dijelu općine Novi Grad, sa oko 5.000 stanovnika, nastalo je brzim širenjem grada osmdesetih i devedesetih godina, a u toku agresije na našu državu bilo je najrazrušenije naselje u gradu Sarajevu. U proteklom periodu Općina je intenzivno radila na izgradnji vodovodne, kanalizacione i putne infrastrukture, koja je bila u izuzetno lošem stanju, a na kojoj se još uvijek radi. Međutim, naselju su nedostajali sportski sadržaji i prostor za djecu i omladinu, te je Općina Novi Grad Sarajevo 2019. godine pokrenula aktivnosti da se u ovom naselju, neposredno pored osnovne škole izgradi sportsko – rekreacioni centar, sa raznovrsnim sadržajima namijenjenim za djecu i omladinu, ali i stariju populaciju.

Cantar će imati jedan veći teren sa umjetnom travom, koji se može podijeliti na nekoliko manjih terena, terene za košarku, ali i dječijie i sportsko igralište, te ostale sadržaje koji će sigurno upotpuniti život u ovom dijelu novogradske općine.

Također, u sklopu centra planirana je izgradnja i jednog objekta u kojem bi se nalazile svlačionice i fitness centar sa kafeterijom.

Općina Novi Grad Sarajevo nastoji da u svim dijelovima općine osigura građanima prostor za igru, sport i rekreaciju. U proteklom periodu u centralnom dijelu općine izgrađen je Centar "Safet Zajko", sa najveći parkom u gradu Sarajevu i sadržajima za sve generacije, zatim sportsko – rekreacioni centar sa sportskom dvoranom, parkom i fudbalskim stadionom u Buča Potoku, izgrađen je fudbalski stadion sa umjetnom travom i svlačionicama u naselju Vitkovac, u toku je uređenje Parka šume Mojmilo, koji će biti oplemenjen dodatnim sportskim, rekreativnim i sadržajima za odmor, djecu i omladinu, a pri kraju je izgradnja i sportsko – rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji.

Uporedo sa izgradnjom velikih sportsko – rekreacionih kompleksa, kontinuirano se radi na izgradnji i obnovi sportskih i dječijih igrališta, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.